Home / Vijesti / Beč: Stručna konferencija o “dobrom poslu”

Beč: Stručna konferencija o “dobrom poslu”

Šta čini dobro radno mjesto?

U glavnom gradu Austrije održana je stručna konferencija “Dobar posao” kojoj su prisustvovali stručnjaci iz politike, privrede i nauke. Diskutovano je o tome šta čini dobar posao i koje izazove donose razne promjene u poslovnom svijetu.

Uprkos ekonomskom rastu i rastu zaposlenosti tri su oblasti u Beču na kojima treba poraditi: nesigurnost radnih mjesta, sve veći rast sektora niskih plata, skraćeno radno vrijeme prije svega za žene i zdravstvena opterećenja kao npr. hronični stres. Pomenutim oblastima Grad Beč će u naredno vrijeme posvetiti posebnu pažnju.

“Beč je drugačiji. I dalje stajemo na stranu onih koji svaki dan naporno rade za svoje porodice i na strani smo pojedinaca koji se ne mogu braniti od nepravde na radnom mjestu”, izjavila je bečka gradska vijećnica za privredu, Renate Brauner.

Prema bečkom Institutu za društveno istraživanje SORA, bečko tržište rada polarizira u smislu da je zadovoljstvo uposlenika prije svega onda visoko kada su u sigurnom i trajnom radnom odnosu koji nudi šanse za napredovanje i socijalnu zaštitu. Stoga je radna klima u sektoru niskih plata i pod teškim radnim uslovima loša.

Obje grupe su u porastu, jaz postaje sve veći.

“Dobar posao za svakog ima drugo značenje. Neko cijeni fleksibilno radno vrijeme, za nekoga  upravo to, kao naprimjer za mlade roditelje, predstavlja veliki problem. Stoga je važno dogovoriti dobra pravila”, izjavio je Klemens Himpele, voditelj bečkog magistratskog odjela MA 23 za privredu, rad i statistiku.

The post Beč: Stručna konferencija o “dobrom poslu” appeared first on Kameleon M&M.

O autoru: A Aničić

Pročitaj više

Trgovački lanac Bingo ponovo povećava plate svojim zaposlenicima

Da radna snaga postaje imperativ velikog broja kompanija pokazuju izazovi kroz koje prolazi Bosna i ...

Zlatni Partneri

made in bih zlatni

Partneri

made in bih sponzori

Medijski Partneri

made in bih mediji