Home / Vijesti / BiH diže novi kredit! I opet neće biti dovoljno novca za puteve…

BiH diže novi kredit! I opet neće biti dovoljno novca za puteve…

Uprava Javnog preduzeća Autoceste FBiH u Londonu je uspješno okončala pregovore sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) o dodjeli novog kredita u iznosu od 360 miliona KM, namijenjenog za izgradnju novih dionica autoputa na Koridoru Vc.

Ovaj kredit će biti iskorišten za izgradnju dionica Poprikuše – Nemila, u dužini od 5,1 kilometar, tunela Ivan dužine dva kilometra, te Mostar jug – Buna u dužini od 8,7 kilometara, piše Faktor.

Međutim, ovaj novac neće biti dovoljan za izgradnju spomenute tri dionice. Kako saznajemo, planirana cijena izgradnje dionice Poprikuše – Nemila je 183 miliona eura, odnsono oko 365 miliona KM, tunela Ivan 50 miliona eura, ili blizu 100 miliona maraka, te Mostar jug – Buna 72 miliona eura, ili nešto više od 140 miliona KM.

Ostatak novca bit će dijelom osiguran kreditom Evropske investicijske banke (EIB), koja je kao uvjet za odobravanje novca postavila postizanje sporazuma sa EBRD-om. Ostatak potrebnih sredstava bit će osiguran putem granta kojeg je odobrio Investicioni fond za Zapadni Balkan.

S obzirom na procedure u EBRD-u, ali i u BiH, potpisivanje ugovora sa ovom bankom trebalo bi uslijediti u septembru. Naime, prije potpisivanja ugovora, pozitivno mišljenje o njemu treba dati Ministarstvo finansija FBiH, zatim Vlada FBiH, koja će prijedlog za potpisivanje poslati Vijeću ministara. Nakon toga, svoje pozitivno mišljenje treba dati i Ministarstvo finansija i trezora BiH, a konačnu odluku donosi Vijeće ministara BiH.

Paralelno dok traje ova procedura, Autoceste će početi i postupak izbora najboljeg ponuđača za izgradnju ovih dionica. Naime, u narednih petnaestak dana trebali bi biti raspisani tenderi za izbor izvođača radova na dionici Poprikuše – Nemila, te za izgradnju tunela Ivan.

Vrijedi napomenuti da je ukupan iznos aktivnih sredstava EBRD-a za izgradnju Koridora Vc ovim kreditom narastao na 336 miliona KM, odnosno više od 660 miliona KM, uz 41 milion eura, ili oko 80 miliona maraka, grant sredstava koje nam je do sada odobrila ova banka.

Izvor: Faktor

The post BiH diže novi kredit! I opet neće biti dovoljno novca za puteve… appeared first on Kameleon M&M.

O autoru: A Aničić

Pročitaj više

Trgovački lanac Bingo ponovo povećava plate svojim zaposlenicima

Da radna snaga postaje imperativ velikog broja kompanija pokazuju izazovi kroz koje prolazi Bosna i ...

Zlatni Partneri

made in bih zlatni

Partneri

made in bih sponzori

Medijski Partneri

made in bih mediji