Home / Vijesti / BiH je na korak do članstva u Svjetsku trgovinsku organizaciju: Ipak, neće sve biti tako lako…

BiH je na korak do članstva u Svjetsku trgovinsku organizaciju: Ipak, neće sve biti tako lako…

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u Vijeću ministara BiH, Mirko Šarović izjavio je da je BiH na korak od članstva u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (STO) u ovoj godini, nakon 20 godina pregovora.

Prema njegovim riječima, nakon nedavnog potpisivanja bilateralanog sporazuma sa Brazilom, započeti su bilateralni pregovori i sa Rusijom, koja je jedina preostala zemlja sa kojom pregovori nisu završeni.

“Imali smo dobre pregovore i napredovali smo, a ako bude sreće i kroz Vijeće ministara prođe odluka o kvalitetu tečnih naftnih goriva, otvaraju nam se perspektive da završimo pregovore i sa Rusijom i da ostvarimo cilj, članstvo u STO u ovoj godini”, rekao je Šarović.

On je naveo da donošenje ove odluke o kvalitetu tečnih naftnih goriva u Vijeću ministara neće biti lako, s obzirom na velike interese i zainteresiranost širu od samo naftnog sektora.

Komentirajući zahtjev poljoprivrednika da u BiH na neko vrijeme bude zaustavljen uvoz pšenice dok se ne otkupi domaća proizvodnja, Šarović je rekao da je teško donijeti takvu odluku i da je za tako nešto potrebna opća saglasnost o tom pitanju.

Izvor: BHRT

The post BiH je na korak do članstva u Svjetsku trgovinsku organizaciju: Ipak, neće sve biti tako lako… appeared first on Kameleon M&M.

O autoru: A Aničić

Pročitaj više

Trgovački lanac Bingo ponovo povećava plate svojim zaposlenicima

Da radna snaga postaje imperativ velikog broja kompanija pokazuju izazovi kroz koje prolazi Bosna i ...

Zlatni Partneri

made in bih zlatni

Partneri

made in bih sponzori

Medijski Partneri

made in bih mediji