Home / Vijesti / BiH u 2017. od alkohola zaradila 80 miliona KM, građani prosječno piju 4,64 litra

BiH u 2017. od alkohola zaradila 80 miliona KM, građani prosječno piju 4,64 litra

U Bosni i Hercegovini se, prema prosjeku, godišnje popije 4,64 litra alkoholnih pića prema glavi stanovnika, od čega 3,43 litre otpadaju na pivo, 0,63 na rakiju, 0,45 na vino, te 0,13 litara na ostala alkoholna pića.

Prema tim podacima, BiH se nalazi na 93. mjestu u svijetu po konzumaciji alkohola. Ipak, država uvelike zarađuje na alkoholu, piše Večernji list.

Deseci milijuna KM

“U 2017. godini ukupni prihodi po osnovu akciza na alkohol i alkoholna pića iznosili su 26 miliona maraka. Prihodi po osnovi akciza na pivo iznosili su u 2017. godini ukupno 54 miliona maraka“, rekao je glasnogovornik Uprave za indirektno oporezivanje BiH Ratko Kovačević.

Ono što građane zanima je koliko država sudjeluje u cijeni jedne boce nekog alkoholnoga pića. Ako litra alkoholnoga pića košta 25 maraka i ima 42 posto alkohola u sebi, ukupne obveze državi iznose 14,10 maraka (akciza 10,50 maraka i PDV 3,60 maraka).

To znači kako državi pripada čak 60 posto iznosa boce pića koje košta 25 maraka. Glasnogovornik Kovačević bio je još precizniji u svom objašnjenju.

Za neko skuplje piće, kao što je Cognac Hennessy, koji košta, primjerice, 54,95 KM, ukupne obveze državi iznose 29,96 KM (akciza 21,98 KM i PDV 7,98 KM)“, objašnjava nam Kovačević.

Zarada države od 30KM po jednoj boci pića nešto je čime se ne može pohvaliti ni proizvođač Cognac Hennessyja. Ipak, ni to nije dovoljno da se država i dalje ne bi zadržavala ili pak da bolnice ne bi gomilale nova dugovanja.

Gledajući zakonske odrednice, u dokumentima se navodi kako se za alkohol, alkoholna pića i voćnu prirodnu rakiju akciza plaća po litru apsolutnog alkohola, i to 15 maraka za alkohol, za alkoholna pića također 15 maraka te 8 maraka za voćne prirodne rakije.

“Za sljedeće akcizne proizvode akciza se plaća po litri, i to na bezalkoholna pića 0,10 maraka, pivo 0,25 KM, vino 0,25 maraka”, navodi se u zakonu.

Državi gotovo milijarda KM

Država je prošle godine od trošarina na cigarete prikupila 815 miliona maraka. Ako tome dodamo akcize od alkohola, znači kako država na samo ta dva proizvoda uzima gotovo milijardu maraka.

Vjerojatno će taj iznos biti dosegnut tokom ove godine, a samo se možemo upitati gdje novac iz tih prihoda ide, zašto više tih sredstava nije upućeno u zdravstveni sistem i kada bi se to konačno moglo dogoditi.

Izvor: radiosarajevo

The post BiH u 2017. od alkohola zaradila 80 miliona KM, građani prosječno piju 4,64 litra appeared first on Kameleon M&M.

O autoru: A Aničić

Pročitaj više

Trgovački lanac Bingo ponovo povećava plate svojim zaposlenicima

Da radna snaga postaje imperativ velikog broja kompanija pokazuju izazovi kroz koje prolazi Bosna i ...

Zlatni Partneri

made in bih zlatni

Partneri

made in bih sponzori

Medijski Partneri

made in bih mediji