Home / Vijesti / Bingo razvija sistem ‘od polja do stola’ koji će zaokružiti proizvodnju, obradu, transport i prodaju proizvoda

Bingo razvija sistem ‘od polja do stola’ koji će zaokružiti proizvodnju, obradu, transport i prodaju proizvoda

U posljednjih par godina domaći lanci, predvođeni Bingom, preuzeli su većinski udio na tržištu, čime se otvorila i mogućnost veće zastupljenosti i razvoja domaćih brendova

Bingovo preuzimanje kompanije Tuzlanski kiseljak još jedan je korak u pravcu razvoja sveobuhvatnog sistema “od polja do stola” koji je ključan za razvoj države.

Najbolji primjer uspješne primjene ovog sistema je Hrvatska, kojoj je on pomogao da izraste u regionalnu silu.

Ako zanemarimo trenutne probleme u Agrokoru koji su nastali zbog preuzimanja Mercatora, treba reći da je ova korporacija godinama uspješno primjenjivala ovaj sistem.

To je dovelo do toga da je Hrvatska godinama kontrolisala vlastito tržište i bila regionalni lider u trgovini.

Agrokor je, naime, imao zaokruženu cjelinu proizvodnje, obrade, transporta i prodaje proizvoda.

U BiH to nikada prije nije bilo moguće jer su strani trgovinski lanci kontrolisali tržište i prodavali uglavnom stranu robu.

No, u posljednjih par godina domaći lanci, predvođeni Bingom, preuzeli su većinski udio na tržištu, čime se otvorila i mogućnost veće zastupljenosti i razvoja domaćih brendova.

Kvalitet sam po sebi danas nije dovoljan da bi se uspjelo na tržištu. Bez kvalitetnog marketinga i dobre zastupljenosti na policama nijedan proizvod ne može uspjeti.

Veliki broj brendova posljednjih godina povećao je udio na tržištu upravo zahvljujući razvoju domaćih trgovinskih lanaca.

Kada se uzme u obzir da je BiH samo u 11 mjeseci prošle godine uvezla vode u vrijednosti od 133 miliona KM, onda je jasno koliki je prostor za širenje pred Tuzlanskim kiseljakom.

Integracija proizvodnog i maloprodajnog sistema sada je moguća i nju treba primjenjivati zajedno sa daljim jačanjem svijesti građana o važnosti kupovanja domaćih proizvoda.

 

Izvor: biznisinfo

The post Bingo razvija sistem ‘od polja do stola’ koji će zaokružiti proizvodnju, obradu, transport i prodaju proizvoda appeared first on Kameleon M&M.

O autoru: A Aničić

Pročitaj više

Firma iz Gračanice učestvuje u izgradnji kruzera u Italiji

Kompanija “Adam Co” iz Gračanice, koja se bavi izradom čeličnih konstrukcija, poznata je po proizvodnji ...

Zlatni Partneri

made in bih zlatni

Partneri

made in bih sponzori

Medijski Partneri

made in bih mediji