Home / Vijesti / Bosanci na uvezeni hljeb potrošili 120 miliona maraka

Bosanci na uvezeni hljeb potrošili 120 miliona maraka

Na listi top 20 vrsta robe uvezene u BiH prošle godine prvi put se našao i hljeb. U našu državu uvezeno je hljeba, peciva i kolača za oko 120 miliona KM.

GRLOM U JAGODE

Ekonomski analitičar Damir Miljević objašnjava da se ovakva pojava lako može objasniti stupanjem na snagu trgovačkog dijela Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s Evropskom unijom (SAA), kojim je ukinuta carinska stopa na uvoz robe iz EU.

“S jedne strane imamo ukidanje carine, a s druge strane je siromašno stanovništvo, kojem je jedino važna cijena. Onda se u tom kontekstu uvozi i ono što mi proizvodimo”, pojasnio je Miljević.

Dodao je da zbog sporazuma o slobodno j trgovini mi tu suštinski ne možemo ništa uraditi, osim da pokušamo podići svijest građana da su domaći proizvodi u interesu razvojabh. ekonomije.

“Uvezeno je jeftinije, iz razloga što smo mi grlom u jagode ušli u SAA, i to kao najslabija ekonomija i najslabija država. S jedne strane izloženi smo nemilosrdnoj konkurenciji iz inozemstva koja ima niže troškove proizvodn je i veće subvencije. Samim tim je njihova roba jeftinija od naše”, naglašava Miljević.

STRANO BOLJE

Mehmed Poričanin, vlasnik poznate sarajevske pekare i član Udruženja pekara FBiH, kazao je za „Avaz” da je uvidio da su prošle godine na naše tržište masovno počele dolaziti i pekare iz susjedne Hrvatske, ali i iz Srbije.

“Što se tiče pekara iz susjednih i evropskih država, radi se uvozu smrznutog hljeba koji se ovdje peče ili zagrijava”,  pojašnjava Poričanin.

Dodaje da vlast, nažalost, nevodi računa o ovoj grani privrede te da je dosta njegovih prijatelja pozatvaralo pekare.

“Taj uvezeni hljeb ne može se porediti s našim domaćim. Pa mi teško pada kada neko kaže da je dobar taj hljeb ili kifla, a ne zna da se radi o robi koja je napravljena negdje drugo, zaleđena i uvezena u našu zemlju. Mi smo takav narod da nam je sve strano bolje. Čekam samo da se pojavi neki Slovenac da počne na Baščaršiji kucati tepsije i džezve”, naglasio je Poričanin.

POČELI  UVOZITI I STRUJU

Bosna i Hercegovina donedavno je bila jedini regionalni izvoznik električne energije, a od prošle godine može se smatrati velikim uvoznikom struje. Na listi top 20 proizvoda uvezenih u BiH 2017. električna energija je na šestom mjestu, a uvezli smo je u vrijednosti od 280 miliona KM. Zbog nedostatka električne energije BiH je lani morala uvoziti i ugalj, na koji je potrošeno 426 miliona KM..

Izvor: akta

The post Bosanci na uvezeni hljeb potrošili 120 miliona maraka appeared first on Kameleon M&M.

O autoru: A Aničić

Pročitaj više

Trgovački lanac Bingo ponovo povećava plate svojim zaposlenicima

Da radna snaga postaje imperativ velikog broja kompanija pokazuju izazovi kroz koje prolazi Bosna i ...

Zlatni Partneri

made in bih zlatni

Partneri

made in bih sponzori

Medijski Partneri

made in bih mediji