Warning: fopen(/tmp/custom-IoQ3J0.tmp): failed to open stream: Disk quota exceeded in /home/budipono/public_html/wp-admin/includes/class-wp-filesystem-ftpext.php on line 139

Warning: unlink(/tmp/custom-IoQ3J0.tmp): No such file or directory in /home/budipono/public_html/wp-admin/includes/class-wp-filesystem-ftpext.php on line 142
Bosna i Hercegovina visoko rangirana na svjetskoj listi izvoznika maline // Budi Ponosan "Made in BiH"
Home / Vijesti / Bosna i Hercegovina visoko rangirana na svjetskoj listi izvoznika maline

Bosna i Hercegovina visoko rangirana na svjetskoj listi izvoznika maline

Malina je vodeća kultura kada je riječ o izvozu u sektoru voća i povrća iz BiH.

U prošloj godini, uprkos svim problemima, ostvaren je izvoz od 71 milion KM, a BiH je sada 8. na svjetskoj listi zemalja izvoznica. Zašto država nije prepoznala potencijal i koji su to problemi s kojima se suočavaju?

“Možemo reći da je prošle godine najveći izazov za proizvođače malina bila cijena koja je bila prisutna. Ona je bila na dosta niskom nivou pogotovo ako poredimo sa prošlim godinama gdje je trend bio u uzlaznoj putanji. Jedan od izazova koje je zadesio proizvođače prošle godine jestu i nepovoljni vremenski uslovi, kao što je kasni mraz u aprilu koji je dosta umanjio rod maline”, kazao je Armin Kurbegović iz Saveza proizvođača jagodičastog voća BiH, za “Alfa TV“.

Problem bh. proizvođača je nekontrolirano širenje ove proizvodnje i sadnje, zbog čega je treba staviti u sistem. Kurbegović je ukazao i na to da je neophodno da građani u BiH treba da više koriste domaći proizvod.

“Fokus se treba prebaciti s kvantiteta na kvalitet, na povećanje prosječnih prinosa i na smanjenje za sada proizvodnih površina jer je u posljednje vrijeme fokus samo na širenju proizvodnje. Došlo je do smanjenja potražnje ne tržištu, a ne možemo se takmičiti kvantitetom”, ističe Kurbegović.

 

The post Bosna i Hercegovina visoko rangirana na svjetskoj listi izvoznika maline appeared first on Kameleon M&M.

O autoru: A Aničić

Pročitaj više

Trgovački lanac Bingo ponovo povećava plate svojim zaposlenicima

Da radna snaga postaje imperativ velikog broja kompanija pokazuju izazovi kroz koje prolazi Bosna i ...

Zlatni Partneri

made in bih zlatni

Partneri

made in bih sponzori

Medijski Partneri

made in bih mediji