Home / Vijesti / Broj nebodera izgrađenih tokom 2020. godine manji za 20 posto

Broj nebodera izgrađenih tokom 2020. godine manji za 20 posto

U 2020. godini napravljeno je novih 106 nebodera visokih 200 metara i više, dok su u godini ranije izgrađena 133 takva objekta. Ovo je najmanji broj izgrađenih nebodera od 2014.

Kao razlog za to u CTBUH su naveli i pandemiju koronavirusa zbog koje su obustavljeni brojni projekti širom svijeta. U njihovom godišnjem izvještaju je navedeno da je izgradnja devet nebodera direktno onemogućena pandemijom.

Ovaj pad desio se i u Kini kao državi koja predvodi u gradnji ovih zgrada. U ovoj zemlji je napravljeno novih 56 objekata viših od 200 metara, što je za jedan manje u odnosu na 2019. godinu. Međutim, ovo smanjenje u Kini iznosi 40 posto u odnosu na 2018. godinu.

Osim što su naglasili pandemiju kao uzrok za to, u CTBUH su ocijenili da je na smanjenje broja novoizgrađenih nebodera u Kini utjecao i pokušaj smanjenja duga i promjena stava države prema gradnji izuzetno visokih zgrada. Prije četiri godine nadležni u Kini su pozvali na kraj “prevelike, ksenocentrične i čudne” arhitekture. U junu prošle godine zabranjena je gradnja zgrada viših od 500 metara.

Bez obzira na to, u ovoj zemlji se nalazi više od pola nabodera izgrađenih 2020. širom svijeta, a koji su visoki 200 metara i više.

Dubai je grad u kojem je prošle godine napravljeno najviše nebodera u poređenju s drugim gradovima svijeta. Napravljeno je njih 12 i time je sustignut kineski Shenzen koji je bio svjetski broj jedan kada je riječ o broju napravljenih nebodera tokom godine.

U New Yorku su izgrađene dvije najviše zgrade u prošloj godini – Central Park visok 472 metra i Vanderbit visok 427 metara. To je prvi put nakon pet godina da su u jednoj godini napravljeni najviši neboderi, a da se pri tome nalaze izvan Kine.

U Indiji i Meksiku su napravljeni najviši neboderi u ovim državama. Uprkos neizvjesnosti koju je donio Brexit, u Londonu su izgrađena četiri objekta viša od 200 metara. To je najveći broj novoizgrađenih nebodera u glavnom britanskom gradu tokom jedne godine.

CTBUH je procijenio da će ove godine u svijetu biti napravljeno između 125 i 150 nebodera visine 200 metara i više. Međutim, upozorili su da na broj i dalje može utjecati pandemija. Podsjetili su da recesija iz 2008. nije doprinijela smanjenju broja ovakvih zgrada sve do 2010. i 2011. godine, prenosi CNN.

Izvor: Klix.ba

The post Broj nebodera izgrađenih tokom 2020. godine manji za 20 posto appeared first on Kameleon M&M.

O autoru: A Aničić

Pročitaj više

OTVOREN 48. MEĐUNARODNI SAJAM ,,DANI ŠLJIVE“ U GRADAČCU

Danas je u organizaciji Grada Gradačca zajedno sa suorganizatorom, firmom U.D.Boms-Expo iz Gračanice, otvoren 48. ...

Zlatni Partneri

made in bih zlatni

Partneri

made in bih sponzori

Medijski Partneri

made in bih mediji