Warning: fopen(/tmp/custom-uPPTBA.tmp): failed to open stream: Disk quota exceeded in /home/budipono/public_html/wp-admin/includes/class-wp-filesystem-ftpext.php on line 139

Warning: unlink(/tmp/custom-uPPTBA.tmp): No such file or directory in /home/budipono/public_html/wp-admin/includes/class-wp-filesystem-ftpext.php on line 142
Da li je osmosatnoradno vrijeme pogrešno? Evo šta pokazuju istraživanja // Budi Ponosan "Made in BiH"
Home / Vijesti / Da li je osmosatnoradno vrijeme pogrešno? Evo šta pokazuju istraživanja

Da li je osmosatnoradno vrijeme pogrešno? Evo šta pokazuju istraživanja

Savremena istraživanja pokazuju da je radni dan od osam sati zapravo neproduktivan. Zašto? 

Poenta i cilj svakog radnog dana jeste da zaposleni najmudrije i najekonomičnije iskoriste svoje vrijeme provedeno na poslu i da ostvare sve što je za taj dan planirano. Da li taj dan treba da traje osam sati?

Osmočasovno radno vrijeme nastalo je tokom industrijske revolucije, zapravo kao skraćivanje dotadašnjeg radnog dana od 10, 12, pa i više sati. Tada je to bio veliki napredak i mnogo je doprinjelo i produktivnosti i opštem moralu radnika. Međutim, danas su stvari mnogo drugačije, ali je trajanje radnog dana ostalo isto.

Kompanija Draugiem Group je zato sprovela istraživanje u kome su iskoristili kompjutersku aplikaciju da bi pratili navike zaposlenih tokom radnog dana. Još preciznije: aplikacija je bilježila koliko je zaposlenima vremena trebalo da izvrše određeni zadatak i to su potom poredili sa različitim nivoima njihove produktivnosti.

Šta je bio zaključak?

Dužina radnog vremena zapravo nije važna; jedino je važno kako su različiti ljudi iskoristili svoj dan. A najproduktivniji su bili oni koji su insistirali na češćem pravljenju kraćih pauza.

Istraživanje je pokazalo da je idealni odnos rada i odmora – 52 minuta rada, praćenih pauzom od 17 minuta. Oni koji su se toga pridržavali bili su mnogo fokusiraniji na pronalaženje pravih rješenja i brži dolazak do cilja. Nisu „na brzinu” pogledali Fejsbuk, nisu stalno provjeravali mejlove. Kada se umore (posle svakog sata), pravili su pauze, za vrijeme kojih su se potpuno sklanjali od posla. Zatim su se, zaista odmorni, ponovo vraćali poslu.

Objašnjenje toga zašto je ovakva podjela najproduktivnija leži u fiziologiji. Ljudski mozak se prirodno usredsređuje na zadatak najduže jedan sat, a tada energija naglo opada i potrebno je 15-20 minuta da se obnovi.

Kako da ovo saznanje primjenite na svoj radni dan? Tako što ćete svaki put kada primjetite da vam opada pažnja – da napravite pauzu. Svaki put. Naravno, pauze moraju da budu stvarne: bez mejlova, društvenih mreža, telefona i razgovora o poslu. Preuzmite kontrolu nad svojim pauzama.

Počnite od toga što ćete vrijeme predviđeno za svaki posao da podijelite na intervale od jednog sata. I bolje ćete da se osjećate i više ćete da uradite. Onda dajte sve od sebe da se držite te podjele, čak i ako niste završili ono što ste htjeli. Tokom pauze se bukvalno odmaknite od svog radnog prostora.

Pri tome morate zaista da se odmorite. Draugiem Group ističe da su najproduktivniji bili oni zaposleni koji su u pauzama šetali, ćaskali s kolegama ili čitali knjigu. A možete i da prilegnete.

Naravno, sve ovo je mnogo lakše da izvedete ako ste frilenser. Vaš prostor – vaša pravila. Ipak, i tu postoje zamke koje će učiniti da pauzu ne iskoristite na pravi način; na primjer, pauzu možete da koristite za to da iz svog radnog prostora gledate televizijski program.

Svi ovi podaci dobijeni su kroz aplikaciju. Nakon što je neko imao dobru ideju koja je pametno razrađena, pronađen je profesionalac, stručnjak koji je sve to ostvario. Danas su mnogo rasprostranjenije slične aplikacije za mobilne telefone, pa je i broj korisnika mnogo veći.

Istraživanja tržišta ukazuju na to da će uskoro svaka vrsta poslovanja morati da ima i aplikaciju, jer će to biti najjednostavniji način da se približe klijentima i potrošačima.

Zato je pravljenje aplikacija posao budućnosti. I nema ograničenja, niti potrebnih početnih znanja – sve možete da naučite, usvojite i primjenite na jednom mjestu.

Naravno, profesionalac ne možete da postanete preko noći. Zato mudro birajte kome ćete vjerovati. Kratki kursevi nisu rešenje. Jer samo u pravilnoj podjeli vi ćete uložiti vrijeme, a dobićete znanje, iskustvo i stvarnu praksu – ukratko, odmah ćete biti spremni za samostalan rad.

Pauza je prošla. Spremni ste za naredni uspješan sat.

 

The post Da li je osmosatnoradno vrijeme pogrešno? Evo šta pokazuju istraživanja appeared first on Kameleon M&M.

O autoru: A Aničić

Pročitaj više

Trgovački lanac Bingo ponovo povećava plate svojim zaposlenicima

Da radna snaga postaje imperativ velikog broja kompanija pokazuju izazovi kroz koje prolazi Bosna i ...

Zlatni Partneri

made in bih zlatni

Partneri

made in bih sponzori

Medijski Partneri

made in bih mediji