Home / Vijesti / Da li znate koja je razlika između softverskog inženjera i developera?

Da li znate koja je razlika između softverskog inženjera i developera?

Neki izrazi u oblasti informatike vrlo su zbunjujući za mnoge. Neki redovno i koriste te termine, ali često ne znaju njihovo tačno značenje.

Softverski developer i softverski inženjer su dva primjera takvih termina. Čak i osobe koje se bave informacionim tehnologijama često ne znaju da vam kažu koja je tačno razlika i koje su specifičnosti ovih zanimanja.

Ako se interesujete za softvere i planirate karijeru u ovom polju, za vas ćemo u nastavku definisati razvoj softvera i softverski inženjering, jedan po jedan, u nadi da ćemo vam tako pomoći da shvatite koji biste od ovih poslova zapravo voljeli da radite.

Šta je softversko inženjerstvo? 

Softverski inženjer je osoba koja mora dobro da razumije programske jezike.

Ona razvija i održava softverske aplikacije i sisteme koji odgovaraju potrebama korisnika. Softverski inženjeri moraju da imaju sposobnost da prikažu logično, strukturirano razmišljanje koje pomaže da se odmah identifikuje najveći dio grešaka.

Osoba koja preuzima tu ulogu mora da ima izvrsnu percepciju, da obraća pažnju na detalje, da ima vještine rješavanja problema i dobre komunikacijske sposobnosti. Softverski inženjeri primjenjuju principe inženjerstva, informatike i matematike za dizajn i razvoj softvera.

Pojam softverski inženjer nije postojao prije sredine šezdesetih godina dvadesetoga vijeka. Često su ove osobe bile povezivane sa programerima ili programerima softvera. Ali čak ni do dan-danas ne postoji egzaktna definicija i opis posla softverskog inženjera.

Objašnjenje za to možemo početi da tražimo i u samom imenu ovog zanimanja: za softverske inženjere zapravo ne može da se kaže da su pravi inženjeri, kao što su to, na primjer, građevinski, mašinski, elektrotehnički i druge slične inženjerske profesije. Riječ inženjer u nazivu ove profesije zapravo služi  da opiše da je inženjerski zadatak da gradi softver od nule. Izgleda logično, jer to je upravo ono što inženjeri rade – dizajniraju i grade.

Šta je razvoj softvera?

Procesi osmišljavanja, specifikacije, projektovanja, programiranja, dokumentovanja, testiranja i ispravljanja grešaka, koji su uključeni u kreiranje i održavanje aplikacija, okvira ili drugih softverskih komponenata, naziva se razvoj softvera.

To je proces pisanja i održavanja izvornog koda, ali u širem smislu, on uključuje sve što se dešava između pravljenja koncepta željenog softvera do njegove konačne manifestacije, ponekad u planiranom i strukturiranom procesu.

Stoga, razvoj softvera može uključivati istraživanje, razvoj, izradu prototipa, modifikaciju, ponovnu upotrebu, reinženjering, održavanje ili bilo koje druge aktivnosti koje za rezultat imaju softverske proizvode.

Softver može da se razvija za razne svrhe, da zadovolji specifične potrebe određenog klijenta ili biznisa za njihove potencijalne korisnike, ili za ličnu upotrebu.

Razvoj ugrađenog softvera podrazumjeva razvoj softvera koji se koristi za kontrolu potrošačkih proizvoda i zahtjeva da se proces razvoja integriše sa kontrolisanim fizičkim proizvodom.

Sistemski softver se zasniva na aplikacijama i samom procesu programiranja i često se razvija zasebno. Postoje mnogi pristupi upravljanju softverskim projektima, poznati kao modeli, metodologije, procesi razvoja životnog ciklusa softvera. Primjera radi, model „vodopada“ je tradicionalna verzija, a postoje i novije varijante agilnog razvoja softvera.

Koja je razlika između softverskog inženjera i softverskog developera?

Potreba za boljom kontrolom kvaliteta procesa razvoja softvera dovela je do nastanka softverskog inženjeringa, čiji je cilj da primjeni sistemski pristup koji je prikazan u inženjerskoj paradigmi u procesu razvoja softvera.

Drugim riječima, ono što softverski inženjeri rade jeste proces u okviru razvoja softvera. Ova dva procesa su povezana i nikada neće postojati jedan ako drugi ne postoji.

Inženjeri rade razvoj softvera i kontinuiranim razvojem mogu izraditi napredniji i složeniji softver. Softverski developer je osoba koja se bavi činjenicama procesa razvoja softvera. Njihov posao uključuje projektovanje, implementaciju i testiranje softvera.

Softverski inženjer, s druge strane, jeste praktičar softverskog inženjeringa. Oni primjenjuju principe inženjeringa na dizajn, razvoj, održavanje, testiranje i procjenu softvera i sistema koji prave računare ili nešto što sadrži softverski rad.

Oba ova zanimanja su vrlo važna u savremenom svijetu i za koju god karijeru da se odlučite, nećete pogriješiti. Stručnjaci iz obje ove oblasti su veoma traženi. Za koje god zanimanje da se odlučite, sve potrebne vještine i znanja možete da steknete putem edukativnih programa, koji traju mnogo kraće od  fakulteta. Ali budite pažljivi, prekratki kursevi ne mogu da vam obezbijede dovoljnu količinu znanja i prakse. Za dobru obuku je potrebna najmanje jedna godina. Više o certifikovanim edukativnim programima u oblasti razvoja softvera i softverskog inženjeringa kod nas saznajte ovdje.

 

 

 

The post Da li znate koja je razlika između softverskog inženjera i developera? appeared first on Kameleon M&M.

O autoru: A Aničić

Pročitaj više

Znate li zašto naučnici nastoje da trajno ELIMINIRAJU SAGORIJEVANJE iz svakodnevnog života?

Sagorijevanje je veoma opasan proces koji je štetan za zdravlje, bilo da se radi o ...

Zlatni Partneri

made in bih zlatni

Partneri

made in bih sponzori

Medijski Partneri

made in bih mediji