Warning: fopen(/tmp/custom-FVT3Cf.tmp): failed to open stream: Disk quota exceeded in /home/budipono/public_html/wp-admin/includes/class-wp-filesystem-ftpext.php on line 139

Warning: unlink(/tmp/custom-FVT3Cf.tmp): No such file or directory in /home/budipono/public_html/wp-admin/includes/class-wp-filesystem-ftpext.php on line 142
Dozvoljen izvoz konja iz BiH u EU // Budi Ponosan "Made in BiH"
Home / Vijesti / Dozvoljen izvoz konja iz BiH u EU

Dozvoljen izvoz konja iz BiH u EU

Novom izmjenom Uredbe Evropske unije (EU), Bosna i Hercegovina je nakon dugogodišnje zabrane, uvrštena u spisak zemalja iz kojih je dozvoljen privremeni i trajni izvoz registrovanih konja u Evropsku uniju.

Kako je istaknuto zahvaljujući naporima Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Kancelarije za veterinarstvo BiH, ispunjen je još jedan standard EU, čije nepostojanje je do sada sprečavalo razvoj konjičkog sporta, održavanje sportskih i kulturnih manifestacija i takmičenja.

Zabrana izvoza kopitara predstavljala je veliki problem za domaće ergele, jer osim što sportisti nisu mogli ići na međunarodna takmičenja, u Bosnu i Hercegovinu nisu mogli ući ni takmičari iz drugih zemalja jer se nakon ulaska u BiH ne bi mogli vratiti u svoju zemlju. Navedenom dozvolom omogućen je i privremeni uvoz registrovanih konja iz EU.

Ovim su eliminisane dugogodišnje štetne barijere za kretanje životinja u sportske svrhe kao i njihov dosadašnji, negativni uticaj za razvoj ekonomije i turizma Bosne i Hercegovine.

Ove izmjene su izvršene nakon što je Europska komisija utvrdila da Bosna i Hercegovina ima zadovoljavajuću historiju prijavljivanja bolesti Svjetskoj organizaciji za zdravlje životinja (OIE). Bolesti navedene na popisu u Prilogu I. Direktivi 2009/156/EZ obavezno se prijavljuju, a posljednji slučajevi durine i maleusa u Bosni i Hercegovini prijavljeni su 1952., odnosno 1959. OIE je Bosnu i Hercegovinu priznao kao službeno slobodnu od konjske kuge. Dok Komisija ne provede reviziju, utvrđeno je da je potrebno odobriti privremeni ulazak, ponovni ulazak nakon privremenog izvoza te uvoz registrovanih konja iz Bosne i Hercegovine.

Ove izmjene doprinijet će razvoju konjičkog sporta, održavanju sportskih i kulturnih manifestacija i takmičenja jer osim što će sportisti iz BiH moći ići na međunarodna natjecanja, u Bosnu i Hercegovinu će moći ući takmičari iz drugih zemalja. Navedenom dozvolom omogućen je i privremeni uvoz registrovanih konja iz EU. Ovom uredbom uklonjene su barijere za kretanje životinja u sportske svrhe, što će doprinijeti razvoju uzgoja kopitara u Bosni i Hercegovini.

Agroklub

The post Dozvoljen izvoz konja iz BiH u EU appeared first on Kameleon M&M.

O autoru: A Aničić

Pročitaj više

Trgovački lanac Bingo ponovo povećava plate svojim zaposlenicima

Da radna snaga postaje imperativ velikog broja kompanija pokazuju izazovi kroz koje prolazi Bosna i ...

Zlatni Partneri

made in bih zlatni

Partneri

made in bih sponzori

Medijski Partneri

made in bih mediji