Home / Vijesti / Ekološka akcija: GIPS Tuzla u saradnji sa Srednjom saobraćajnom školom

Ekološka akcija: GIPS Tuzla u saradnji sa Srednjom saobraćajnom školom

Gradski i prigradski saobraćaj DD Tuzla proteklu godinu dana vrijedno je radio, a i dalje radi na implementaciji novih projekata, koji imaju za cilj unaprjeđenje usluge koju pruža svojim korisnicima.
32308.png

Veliki projekat, na koji je Gradski i prigradski saobraćaj Tuzla posebno ponosan i čija implementacija nas posebno raduje je uvođenje CNG autobusa u saobraćaj javnog prevoza. Ovaj projekat zahtjevao je velika finansijska ulaganja, izdvajanja određenih resursa, logistike, edukaciju osoblja i mnogih drugih faktora.

Inače, CNG autobusi umjesto dizel goriva koriste prirodni zemni gas, a gotovo cijeli gradski prijevoz u Evropi sastoji od vozila na CNG – jer je riječ o plinu koji je potpuno siguran, lakši od zraka, vrlo jeftin i predstavlja alternativu svim skupim izvorima. Ovi autobusi imaju i znatno nižu emisiju štetnih plinova od dizelskih, a posebno čađe, što ih i čini ekološki prihvatljivijm.

kopex1
Gradski i prigradski saobraćaj Tuzla, kao društveno odgovorna firma, prepoznala je taj značaj i odlučila se na uvoz CNG autobusa, jer je zaštita okoliša i građana prioritet zbog samog utjecaja na zdravlje građana. Svjesni smo situacije u kojoj se nalazimo svi, kao građani Tuzle, ali i čitave Bosne i Hercegovine, kada je u pitanju zagađenost okoline. Posebno u poslednje vrijeme kada je Tuzla postala jedan od najzagađenijih gradova u Evropi i kada smo svi kao njeni stanovnici izloženi utjecajima velikih zagađenja, a jedan od glavnih uzročnika takvog stanja je upravo i veliki broj vozila koji ispuštaju štetne plinove, čađ i ostale zagađivače.

To je GiPS-u kao javnom preduzeću bio osnovni poticaj da nabavi CNG autobus koji vozi na prirodni zemni gas, jer svojim poslovanjem želimo da budemo u korak sa evropskim načinom odvijanja javnog saobraćaja, gdje CNG autobusi u potpunosti zamjenjuju one koji imaju pogonski motor na dizel.

Kao društveno odgovorna firma želimo da svoja iskustva i znanje o ovom tipu autobusa prenesemo na mlade kadrove, možda naše buduće zaposlene. Stoga, posebno nam je zadovoljstvo da najavimo saradnju naše kopanije sa JU Srednjom saobraćajnom školom Tuzla, tako što će naši inžinjeri edukovati mlade saobraćajce o najnovijem trendu javnog prevoza, CNG autobusima.

Budi Ponosan – G.I.P.S. Video prezentacija

 

O autoru: A Aničić

Pročitaj više

Banke u BiH nastavile s blagim pooštravanjem kreditnih standarda

Centralna banka Bosne i Hercegovine provela je anketu o kreditnoj aktivnosti banaka u BiH. Rezultati ...

Zlatni Partneri

made in bih zlatni

Partneri

made in bih sponzori

Medijski Partneri

made in bih mediji