Home / Vijesti / Ekonomija BiH u 2018.: Jedna od najboljih poslijeratnih godina

Ekonomija BiH u 2018.: Jedna od najboljih poslijeratnih godina

Kada je u pitanju ekonomija Bosne i Hercegovine slobodno se može reći da je 2018. godina bila jedna od najboljih u posljednje dvije decenije.

Stalno otvaranje proizvodnjih pogona, investicije, izvoz, te sve veći interes stranih kompanija da pronalaze partnere u BiH koji bi za njih radili različite proizvode, svakako pokazuje da se situacija popravlja. Međutim, nije sve tako sjajno.

Najveći izazov u 2018. godini predstavlja sve veći odlazak radnika i školovane radne snage u inostranstvo, posebno u Sloveniju i Njemačku.Radnici nezadovoljnim malim plaćama, lošim uslovima rada, korumpiranim sistemom, sve većim životnim troškovima, odlučuju se na odlazak iz BiH. Zbog te pojave neke firme već su počele se zatvarati, jer ne mogu više pronaći školovane radnike.

Ostaju i dobro poznati problemi lošeg poslovnog okruženja: visoki parafiskalni nameti, visoki porezi, slaba kupovna moć stanovništva, nedostatak autoputeva za brži protok roba, slaba stimulacija države za izvozno orijentirana preduzeća, odsustvo svijesti da domaće proizvode treba kupovati u domaćim trgovačkim lancima.

Krenimo redom u događaje koji su obilježili 2018. godinu u ekonomiji Bosne i Hercegovine.

Opstala prva povratnička firma u Zvorniku. Firma “Jezero plast” koja se bavi proizvodnjom, distribucijom i ugradnjom plastične stolarije i građevinskog materijala obilježila je u Zvorniku 15. godišnjicu od utemeljenja. Firma je osnovana 2003. godine, kao prva poslijeratna povratnička firma, koju je osnovao Smajo Kapidžić iz povratničkog naselja Divič kod Zvornika. Danas, firmu uspješno vode dvojica njegovih sinova – Kemal i Kenan Kapidžić.

Radojko Stanković je svoja iskustva iz Njemačke donio u Čelinac i otvorio fabriku. MRD Engineering je mlada kompanija koja se bavi proizvodnjom mašinskih dijelova i nalazi se u Čelincu, gradiću u blizini Banja Luke. Jedan od osnivača kompanije Radojko Stanković primjer je investitora iz dijaspore koji svoju radnu sedmicu provodi radeći u inostranstvu, uz istovremeno praćenje razvoja svog poslovnog koncepta u Bosni i Hercegovini.

Fabrika obuće Dermal uvodi drugu smjenu i gradi novu proizvodnu halu. Fabrika obuće “Dermal” iz Kotor Varoša planira uvođenje druge smjene u proizvodnom pogonu u Kneževu, gdje bi do kraja godine trebalo da bude zaposleno još najmanje 30 radnika. Ovo preduzeće, koje već godinama uspješno posluje u Kotor Varošu, prvu proizvodnu liniju u Kneževu pustilo je u rad u septembru prošle godine. Do sada su zaposlili 200 radnika.

Predsjednik uprave AS Grupacije Rusmir Hrvić u intervjuu za Radiosarajevo.ba ističe kako se trebaju ukidati granice i podjele unutar Bosne i Hercegovine i regije jer je to jedan od glavnih uslov za veće tržište i veće mogućnosti, s obzirom na to da je Europska unija budućnost za našu zemlju.

Solana Tuzla imala najbolji poslovni rezultat još od 1992. godine. U prvih devet mjeseci 2018. godine zabilježeno je povećanje prodaje soli od 3.500 tona u odnosu na isti period lani, dok je izvoz porastao za 13 posto.

Prevent Components će proizvoditi za Aston Martin, a proizvodit će plastične komponente za unutrašnjost vozila. Prevent Components je u proteklom periodu pokrenuo i nove projekte za brendove kao što su Volvo, Land Rover i Jaguar, gdje se pozicionirao kao pouzdan i kvalitetan dobavljač plastičnih komponenti za unutrašnjost vozila.

Fabrika keksa i vafla Lasta Čapljina ponovo je pokrenula proizvodnju. Čajni kolutići ”ispali” su prvi sa proizvodne trake. Prvi je to korak u vraćanju života posrnuloj tvornici keksa u Čapljini.

Fabrika iz Bosne i Hercegovine proizvodi 50.000 košulja za italijanske Karabinjere. “Bontex” je nakon 13 godina prerastao dugogodišnjeg švicarskog partnera firmu “Weder Meier”, a pojavile su se i dvije nove firme-partneri “Metzler“ i “Husler” za koje se također šiju muške košulje, kao i košulje modne marke “Pierre Collar” te plasiraju na švicarsko tržište.

Načelnik Općine Kalesija i vlasnik firme UNIS TOK iz Kalesije Sead Džafić oživio je Kovnicu iz Bileće. Kovnica danas dnevno proizvodi 2.500 ležajeva. U dotrajalu i oronulu bilećku “Kovnicu” Sead Džafić je uložio oko dva miliona maraka.

I Euro-Metali su investirali i grade metali grade novu industrijsku halu. Jedan dio objekta je planiran kao skladišni prostor, dok će drugi dio biti namijenjen za instaliranje dodatnih savremenih strojeva za obradu metala.

U fabrici kontejnera u Srebrenici posao je dobilo 30 radnika, a konejnere rade i za južnokorejski Samsung. Riječ je o privremenim građevinskim objektima koji imaju širu upotrebu i mogu se dislocirati sa jedne na drugu lokaciju zavisno od potreba gradilišta.

Tokom jula 2018. godine firma Pirić Magneti d.o.o. iz Gradačca otvorila novi pogon u Industrijskoj zoni III u Gradačcu. Partner firme je firma Magnet – Shultz iz Njemačke koja svoje tržište ima u SAD-u i Kini a novootvoreni pogon radit će za Magnet – Shultz prema najnovijim dostignućima u ovoj branši, saopćeno je iz Općine Gradačac. Magnet – Shultz proizvodi različite elektromagnetne uređaje.

Contessa Tešanj izvozi 99 posto proizvoda, radili dresove za Romu i Aston Villu. Direktor preduzeća Contessa Tešanj Rizah Ajanović u izjavi za Radiosarajevo.ba ispričao je da je Contessa počela s 21 radnikom, a da danas zapošljava njih 190. Napominje da je u 2017. godini oko 300.000 KM investirano u novi proizvodno-skadišni prostor površine 700 kvadrata i da je nabavljena nova oprema.

Direktor Tešanjske razvojne agencije (TRA) Ismar Alagić u razgovoru za Radiosarajevo.ba kazao je da je izvoz iz Tešnja u 2017. godini iznosio gotovo 400 miliona KM. Tešanjska privreda najviše je izvozila proizvode od metala, automobilske dijelove, proizvode od tekstila, kože, obuću, drvo i namještaj, industrijsku keramiku, dijelove od plastike.

Tokom 2018. godine ostvarene su i brojne akvizicije. Bingo je bio najaktivnija domaća kompanija koja je kupovala druge firme. U decembru su dogovorili preuzimanje Adna Komerca iz Bosanske Krupe, koja ima niz tržnih centara u Krajini. Konkurencijsko vijeće BiH je također Bingu odobrilo preuzimanje firme Ingram iz Srebrenika. Bingo je u junu 2018. preuzeo i Pivaru Tuzla.

Prevent i ASA Grupacija također su bili veoma aktivni tokom 2018. godine. Prevent želi potpuno preuzeti Saniteks iz Velike Kladuše i tim u vezi poslao je obavještenje drugim dioničarima da želi preuzeti kompaniju. Prevent je vlasnik 29,5 posto dionica firme iz Velike Kladuše koja se bavi proizvodnjom sanitetskog materijala. ASA Grupacija preuzela je srbijansku firmu Žitoprodukt iz Bačke Palanke.

Bijeljinska šećerana prodata je Turcima za 10 miliona maraka. Austrijanci su kupili Merkur Osiguranje.

Osnivač firme ZenDev iz Mostara Senad Šantić u razgovoru za Radiosarajevo.ba govorio je o sivoj ekonomiji koja tjera investitore. “Na svaku 1 KM plaće radniku, državi moram dati dodatnih 70 feninga”, rekao je Šantić.

Vojna industrija BiH zbog određenih problema na glavnim tržištima našla se u problemima. Izvoz oružja i municije iz BiH za deset mjeseci ove godine iznosio je oko 129 miliona KM, što je za desetak miliona maraka manje nego u istom periodu 2017.

Zbog sve većih odlazaka radnika i domaći poslodavci imaju problema. Nameće se pitanje – hoće li domaći poslodavci posegnuti za penzionerima kao radnom snagom? Jedan od prijedloga bila je i podrška izmjenama Zakona o PIO/MIO kojim bi se omogućilo da penzioneri i nakon navršenih 65 godina se mogu zaposliti.

Voditelj štamparije “Europress studio” Igor Kremenović izjavio je za Radiosarajevo.ba požalio se da su mu svi radnici otišli u Njemačku pa je morao zatvoriti firmu. Kremenović priča da se nedavno našalio kada je rekao da će Bosna i Hercegovina na kraju morati uvoziti radnike iz Somalije jer će svo radnosposobno stanovništvo otići u inostranstvo.

Prijeti li BiH demografska katastrofa s novim njemačkim zakonom? Kako je Njemačka odlučila privući školovanu radnu snagu iz zemalja u razvoju kakva je BiH, za domaće poslodavce nastao je veliki problem kako privući radnike.

Radio Sarajevo

The post Ekonomija BiH u 2018.: Jedna od najboljih poslijeratnih godina appeared first on Kameleon M&M.

O autoru: A Aničić

Pročitaj više

Znate li zašto naučnici nastoje da trajno ELIMINIRAJU SAGORIJEVANJE iz svakodnevnog života?

Sagorijevanje je veoma opasan proces koji je štetan za zdravlje, bilo da se radi o ...

Zlatni Partneri

made in bih zlatni

Partneri

made in bih sponzori

Medijski Partneri

made in bih mediji