Home / Vijesti / Električni automobili Tesla prodani u skoro pola miliona primjeraka u 2020. godini

Električni automobili Tesla prodani u skoro pola miliona primjeraka u 2020. godini

Jedan od najpoznatijih proizvođača električnih automobila kompanija Tesla u 2020. godini je prodala skoro pola miliona, tačnije 499.550 vozila, što je mnogo više nego što se očekivalo.

Godišnja isporuka tek je nešto manja od planiranog cilja direktora Elona Muska koji je najavio pola miliona vozila. Naime, on je na godišnjem sastanku dioničara održanom početkom ove godine, kazao da očekuje da će isporuke automobila biti između 477.750 i 514.500 u 2020. godini, uprkos utjecajima pandemije.

Sadašnji brojevi pokazuju da je Musk dostigao rekord kada je riječ o njegovom poslovanju u automobilskoj industriji, a kako je navedeno, veća potražnja za električnim vozilima je zabilježena širom svijeta.

Važno je istaći i to da je kompanija Tesla prodala više električnih automobila nego što je predvidio The Wall Street. Naime, prognoze poznate berze su bile da će se prodati 481.261 vozilo, a isporučeno je 18.289 vozila više.

Zadovoljan postignutim, Elon Musk je na Twitteru napisao da se ponosi Teslinim timom s obzirom na značajnu prekretnicu koju su napravili u automobilskoj industriji.

“Na početku Tesle mislio sam da ćemo imati optimistično samo 10 posto šanse da preživimo”, napisao je Musk.

Cijena Teslinih dionica na berzi porasla je za više od 700 posto tokom prošle godine, a kompanija je shodno tome prijavila pet uzastopnih tromjesečnih dobiti.

Kompanija Tesla je također najavila značajna širenja i napredovanja na tržištima Evrope i Azije s obzirom na to da tržište sve više prati ulaganja u električne automobile, piše Reuters.

Izvor: Klix.ba

The post Električni automobili Tesla prodani u skoro pola miliona primjeraka u 2020. godini appeared first on Kameleon M&M.

O autoru: A Aničić

Pročitaj više

OTVOREN 48. MEĐUNARODNI SAJAM ,,DANI ŠLJIVE“ U GRADAČCU

Danas je u organizaciji Grada Gradačca zajedno sa suorganizatorom, firmom U.D.Boms-Expo iz Gračanice, otvoren 48. ...

Zlatni Partneri

made in bih zlatni

Partneri

made in bih sponzori

Medijski Partneri

made in bih mediji