Home / Vijesti / EMS Factory Kalesija osvaja BH tržište čarapama vrhunskog kvaliteta

EMS Factory Kalesija osvaja BH tržište čarapama vrhunskog kvaliteta

EMS Factory je jedina mini tvornica proizvodnje visoko kvalitetnih čarapa od češljanog pamuka, na Tuzlanskom kantonu.

Enes Muhamedbegović iz Kalesije, vlasnik je ove mini tvornice za proizvodnju visoko kvalitetnih pamučnih čarapa pod nazivom EMS Factory. Naziv je skraćenica od inicijala njegovog imena Enes Muhamedbegović i Socks kao engleska riječ za čarape.

EMS factory ima nastojanje da, prvenstveno na području Tuzlanskog kantona, pa i cijele Bosne i Hercegovine ponudi kvalitetne čarape. Enes nam je ispričao kako je od malih nogu želio da ima nešto svoje, nešto što će njegov kreativni adrenalin ići u tom smjeru, pa se tako i razvila ova tvornica čarapa.

Cjelokupna proizvodnja čarapa odvija se u prostorijama EMS factory. Sama proizvodnja čarapa teče na sljedeći način: Kružni pleteći strojevi proizvedu čarapu, od niti, od pamuka, zatim nezavršena čarapa izlazi iz industrijske mašine koja je u prstima otvorena. Sljedeći korak je da se čarapa zatvara na mašini Roso koja zatvara čarapu nakon čega se pregleda tehnička ispravnost čarape i ide dalje na peglanje. Nakon peglanja, čarapa ide na etiketiranje, pakovanje i distribuciju.

“Imamo mašine iz ‘98.godine. Nažalost nemamo financijskih kapaciteta da kupimo novije mašine koje imaju najsavremenije programe dizajniranja itd. Pa radimo ono što možemo u ovom momentu. Međutim moram biti iskren i reći da to naši klijenti, naši dragi kupci zapravo i traže klasičnu čarapu u jednoj boji ili dvije boje, bez dezena. Tako da u skladu sa našim tehničkim mogućnostima u ovome momentu mi kompjuterski proizvodimo ono što možemo, to su sokne, polusokne, stopalice i pape takozvane, štucne radili smo i to i radimo ženske dokoljenice u ovome momentu”.

Velika podrška za daljnji razvoj EMS Factory, bila je i finansijska podrška od Fondacije Tuzlanske Zajednice, u iznosu od 10.000 KM.

“Zamislite jednu malu firmu koju jedna porodica nosi na svojim plećima. Zahtjeva je puno a isto toliko i nemogućstva. Sredstva od Fondacije Tuzlanske Zajednice su ujedno i prekretnica, jer izravno omogućavaju nabavku dodatne opreme i samim tim poveća se mjesečni kapacitet.

Također ističe kako je edukacija bila od jednako velike pomoći koliko i finansijska. Uz pomoć edukacije EMS Factory sada može bolje da se pripremi, organizuje ili reorganizuje svoje poslovanje, pa i vlastito poimanje biznisa. Fondacija Tuzlanske Zajednice se pobrinula da temeljito pomogne mladim biznismenima, kako finansijski tako i znanjem i vještinama.

Kao i svaki poduzetnik kada krenete u svoj vlastiti biznis, naiđete na prepreke, pa tako se i Enes susreo sa poslovnim izazovima.

“Puno je izazova poduzetništva. Svako od nas se susreće sa specifičnim vjetrovima karakterističnim za područje u kojem djelujemo. U našem slučaju je prvenstveno stara oprema koja iziskuje stalni rad i uređenja. Kada se savladaju osnovne tehnike čaraparstva nastaje potom niz pitanja koje valja riješiti prije nego se gotov proizvod nade na tržištu. Od cijena etiketa, kutija za transport, sam transport, cijena repromaterijala i na kraju sam plasman na tržište gdje nas dočekuje gomila sive ekonomije i nekontroliran uvoz iz Kine i Turske”.

Pokretanje vlastitog biznisa nije mali korak. Zato je uvijek od uspješnih ljudi lijepo čuti savjet kako su oni sve to započeli. Enes je svim mladima koji žele da pokrenu svoj posao, preporučio da ulažu u sebe i da svoju domovinu gledaju u pozitivnijem svjetlu.

“Ako smatate da vrijedite, imate mnoštvo prilika. Fondacija Tuzlanske Zajednice će vam sigurno osvijetliti put kojim treba mladi poduzetnik da korača. Ne mislite odmah o milionima i avionima. Mislite na svoje novce i rast na svom ognjištu”.

Web stranica EMS Factory trenutno je u izradi, ali do tada njihove kreacije možete pronaći na njihovoj facebook stranici EMS Factory Kalesija ili možete ih kontaktirati na email emsfkalesija@gmail.com

Fondacija tuzlanske zajednice već u januaru 2020. godine započinje novi Program podrške mladim poduzetnicima, ovoga puta  za mlade od 18 do 35 godina sa područja Grada Tuzla. Zato, ukoliko ste mladi i želite učiti o poduzetništvu, dobiti mentorsku i finansijsku podršku za razvoj svoje ideje i pokretanje vlastitog obrta ili preduzeća budite slobodni prijaviti se na poziv za podršku mladim poduzetnicima Fondacije tuzlanske zajednice klikom OVDJE.

The post EMS Factory Kalesija osvaja BH tržište čarapama vrhunskog kvaliteta appeared first on Kameleon M&M.

O autoru: A Aničić

Pročitaj više

Promjena svijeta počinje s vama

Suštinske promjene uvijek idu rame uz rame s odvažnošću i vizijom. Za onoga ko živi ...

Zlatni Partneri

made in bih zlatni

Partneri

made in bih sponzori

Medijski Partneri

made in bih mediji