Warning: fopen(/tmp/custom-7DP1rY.tmp): failed to open stream: Disk quota exceeded in /home/budipono/public_html/wp-admin/includes/class-wp-filesystem-ftpext.php on line 139

Warning: unlink(/tmp/custom-7DP1rY.tmp): No such file or directory in /home/budipono/public_html/wp-admin/includes/class-wp-filesystem-ftpext.php on line 142
Euro oslabio na međunarodnom tržištu // Budi Ponosan "Made in BiH"
Home / Vijesti / Euro oslabio na međunarodnom tržištu

Euro oslabio na međunarodnom tržištu

Kurs eura u utorak je skliznuo prema dolaru na međunarodnim tržištima zbog opreza ulagača pred nove privredne pokazatelje iz eurozone, koji će pokazati ima li rat SAD-a s trgovinskim partnerima utjecaja na poslovnu klimu.

Euro je tako jutros oslabio 0,3 posto prema dolaru, na 1,1654 dolara. U prethodnom trgovanju nakratko mu je cijena porasla na 1,1750 dolara, najviši nivo u gotovo dvije sedmice.

 

Ulagači u eurozoni čekaju najnovije podatke iz gospodarstva

Tečaj japanske valute ostao je uglavnom nepromijenjen u odnosu na američku u poređenju s prethodnim zatvaranjem, pa se dolarom jutros trgovalo po 111,21 jena. Jen je, pak, blago ojačao prema euru i britanskoj funti.

No, jen je izgubio većinu dobitaka ostvarenih dan ranije prema drugim najznačajnijim valutama jer su trgovci smanjili očekivanja da će japanska središnja banka Bank of Japan (BOJ) već iduće sedmice na sjednici uvesti novi krug poticajnih mjera.

U BOJ-u razmatraju promjene ciljanih kamatnih stopa i tehnika kupovine dionica, kazali su Reutersu dobro upućeni izvori, a zbog čega su u ponedjeljak poskočili prinosi na japanske državne obveznice i cijena japanske valute.

Kineski juan našao se, pak, pod novim prodajnim pritiskom na inozemnim tržištima zbog očekivanja daljnjeg ublažavanja monetarnih uvjeta u Kini. Cijena mu je jutros prema dolaru pala za 0,5 posto, na 6,8448 juana za dolar, najnižeg nivoa od juna 2017. godine.

U eurozoni ulagači za nove smjernice čekaju najnovije podatke, a na rasporedu su danas podaci o Indeksu upravljanja nabavkom (PMI). Zanima ih ponajprije ima li rast napetosti na trgovinskom planu između SAD-a i trgovinskih partnera utjecaja na poslovnu klimu u tom 19-članom gospodarstvu.

Izvor: Index.hr

The post Euro oslabio na međunarodnom tržištu appeared first on Kameleon M&M.

O autoru: A Aničić

Pročitaj više

Trgovački lanac Bingo ponovo povećava plate svojim zaposlenicima

Da radna snaga postaje imperativ velikog broja kompanija pokazuju izazovi kroz koje prolazi Bosna i ...

Zlatni Partneri

made in bih zlatni

Partneri

made in bih sponzori

Medijski Partneri

made in bih mediji