Home / Vijesti / Fabrika najpoznatijih napolitanki zagrijava 600 stanova

Fabrika najpoznatijih napolitanki zagrijava 600 stanova

Fabrika “Manner” je osnovana 1890. godine, a popularne bečke napolitanke se danas izvoze u veliki broj zemalja. Uspjele su čak i dobiti sporednu ulogu u filmu “Terminator 3”, kada se Schwarzenegger u jednoj sceni počastio upravo ovim slatkišem.

Beč već odavno nije samo kulturno i privredno središte, već i centar svijeta kad je riječ o novim tehnologijama i interesantnim rješenjima za održivi razvoj.

Tako je glavnom gradu Austrije poznati proizvođač napolitanki Manner u saradnji sa bečkim preduzećem za snabdijevanje energijom “Wien Energie” početkom prošle godine u pogon pustio postrojenje koje zagrijava 600 domaćinstva u 17. bečkom okrugu. Wien Energie i Manner se na taj način zajedno zalažu za energetski efikasan sistem grijanja.

U jednoj minuti u peći se ispeku vafle za ukupno 450 šnita. Zrak se nakuplja u cijevima te se putem ventilatora transportuje na krov fabrike. Vrućim zrakom se potom zagrijava voda koja se ubacuje u bečku toplotnu mrežu u dužini od 3,5 km i koristiti za grijanje stanova.

“Saradnja između gradskog preduzeća Wien Energie i poznatog bečkog proizvođača napolitanki je tipičan primjer inovativnih energetskih rješenja u našem gradu. Tvornica napolitanki ulaganjem u nova postrojenja smanjuje emisiju CO2 u Beču za dodatnih 1.000 tona godišnje, što odgovara emisiji ugljikovog dioksida 240 porodičnih kuća”, izjavila članica bečke gradske vlade za zaštitu okoliša, Ulli Sima.

Ideju o korištenju viška toplote iz proizvodnje vafli nastala je u razgovoru uprave fabrike sa predstavnicima Wien Energie. Stav ovog preduzeća je bi mnoge druge fabrike u gradu trebale slijediti isti primjer.

The post Fabrika najpoznatijih napolitanki zagrijava 600 stanova appeared first on Kameleon M&M.

O autoru: A Aničić

Pročitaj više

MOGUĆE je riješiti problem magle i zagađenja zraka u BiH! KAKO? Otkrivamo na BHEW u Sarajevu!

Još nekoliko dana ostalo je do početka događaja Sarajevo-Smart City u okviru Druge međunarodne “Sedmice ...

Zlatni Partneri

made in bih zlatni

Partneri

made in bih sponzori

Medijski Partneri

made in bih mediji