Home / Vijesti / Fabrika ribe iz Živinica počinje izvoz u EU: U najavi širenje kapaciteta i veći broj radnika

Fabrika ribe iz Živinica počinje izvoz u EU: U najavi širenje kapaciteta i veći broj radnika

Fabrika za preradu ribe BH Fish Živinice dobila je prije nekoliko dana svu potrebnu dokumentaciju kako bi mogla početi izvoz ribe na tržište Evropske unije.

Fabrika osnovana prije 11 mjeseci bavi se filetiranjem i preradom inćuna, a pored 60 osoba koje su u njoj zaposlene, početak izvoza dovešće do otvaranja još toliko radnih mjesta.

No to nije konačna brojka jer je riječ o proizvodu koji je namijenjen bogatim tržištima. Praktično, koliko god inćuna se u Živinicama preradi, moći će se prodati u Evropi, a to znači da su i mogućnosti za zapošljavanje ogromne.

– U proteklih nekoliko mjeseci prošli smo veoma zahtjevan proces da bismo dobili izvozni broj za Evropsku uniju. Morali smo zadovoljiti sve stroge standarde EU, tako da je iza nas veliki posao. Broj se aktivira 21. januara, a to je ujedno i dan kada možemo početi sa izvozom. Sve što smo do sada prozveli je spremno i čekamo da prve pošiljke iz naše fabrike krenu u Evropu – kazao je za BiznisInfo direktor BH Fish-a Željko Rička.

Inćuni iz Živinica biće isporučivani velikim trgovačkim lancima u Francuskoj, Njemačkoj, Španiji i ostalim zemljama Zapadne Evrope, a u budućnosti će vjerovatno doći i do širenja pogona jer, kako kaže Rička, trenutno se u fabrici ne može proizvesti onoliko koliko se može prodati.

Koliko je ovaj projekat značajan za lokalnu zajednicu, potvrdio je i načelnik Općine Živinice Samir Kamenjaković.

– Ako sve bude išlo kako treba, ovdje će u budućnosti biti zaposleno 250 radnika. Ono što je vrlo značajno je da za posao u fabrici nisu potrebne kvalifikacije, pa će ovo biti prilika i za one koji imaju završenu samo osnovnu školu da sebi obezbijede egzistenciju – kazao je Kamenjaković.

Kako je BiznisInfo ranije pisao, BH Fish je fabrika koju je osnovao investitor iz Španije Jon Olasagasti Goya, koji ima još četiri fabrike u svijetu.

The post Fabrika ribe iz Živinica počinje izvoz u EU: U najavi širenje kapaciteta i veći broj radnika appeared first on Kameleon M&M.

O autoru: A Aničić

Pročitaj više

Banke u BiH nastavile s blagim pooštravanjem kreditnih standarda

Centralna banka Bosne i Hercegovine provela je anketu o kreditnoj aktivnosti banaka u BiH. Rezultati ...

Zlatni Partneri

made in bih zlatni

Partneri

made in bih sponzori

Medijski Partneri

made in bih mediji