Home / Vijesti / Firmama iz BiH ponuđeno 2.000 dozvola za rad u Njemačkoj

Firmama iz BiH ponuđeno 2.000 dozvola za rad u Njemačkoj

Kako se navodi, ove godine će biti podijeljeno 2.000 mjesečnih dozvola preduzećima iz BiH za rad u Njemačkoj.

Predmet konkursa su 790 dozvola za oblast građevinarstva, 470 dozvola za oblast izolaterstva te 740 dozvola za ostale djelatnosti poput montažesrtva, rudarstva i drugih djelatnosti.

Ukupno 1.059 dozvola otpada na firme iz Federacije BiH, 529 dozvola za raspodjelu za firme iz RS, dok 412 dozvola spada u poseban kontingent.

Iako je ova vrsta saradnje nastavak sporazuma koji je Njemačka imala s Jugoslavijom, a nakon raspada bivše države kvote su dodijeljene novonastalim državama, u proteklim godinama su se javili veliki problemi kod izdavanja viza za bh. preduzeća.

Potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Ahmet Egrlić za Klix.ba kaže da i ove godine ima kašnjenja kod izdavanja viza.

“To je ključni problem. Mislim da će ovih dana opet biti razgovora o toj temi i očekujemo da se to popravi, jer ako ostane kako jeste onda će biti vrlo teško ispoštovati ovaj međunarodni ugovor”, kaže Egrlić te dodaje:

“Kada naše firme dobiju posao u Njemačkoj, one trebaju biti uvedene u gradilišta u roku od mjesec. Ako oni, kada ugovore posao za nekog od investitora, trebaju čekati 5-6 mjeseci da dobiju potrebnu vizu, realno će doći u sitauciju da ne mogu dobiti posao. Jer neće niko od investitrora dati posao nekome ko nije spreman da u roku od najkasnije mjesec uđe u gradilište”, kaže Egrlić.

Naglašava da su u prošloj godini nekako uspjeli podijeliti 87 posto detašmana, a da se 13 posto zbog problema s vizama nije moglo realizirati. Međutim, cijeni da bi u ovoj godini sve moglo biti dosta teže.

The post Firmama iz BiH ponuđeno 2.000 dozvola za rad u Njemačkoj appeared first on Kameleon M&M.

O autoru: A Aničić

Pročitaj više

Trgovinski lanac “Crvena jabuka” otvorio poslovnu jedinicu u Neumu

Trgovinski lanac Crvena jabuka market danas u 8 sati otvorio ke novu poslovnu jedinicu u ...

Zlatni Partneri

made in bih zlatni

Partneri

made in bih sponzori

Medijski Partneri

made in bih mediji