Home / Vijesti / FOTO: Izvještaj CCI koji dovoljno govori u kakvoj državi živimo i da značajnijeg napretka NEMA!

FOTO: Izvještaj CCI koji dovoljno govori u kakvoj državi živimo i da značajnijeg napretka NEMA!

Centri civilnih inicijativa (CCI) nedavno su objavili izvještaj “Stanje nacije” koji prati provedbu i efekte reformi u Bosni i Hercegovini. Jedna od oblasti analize jeste siromaštvo, te raspon plata i penzija u BiH, piše Biznis Info.

Tokom tri godine, odnosno od početka provedbe Reformske agende, prosječna plata u oba entiteta porasla je za 5%, što je dovoljan pokazatelj da životni standard raste jako usporeno. Ovakav porast plata nije dovoljan pogotovo ako uzmemo u obzir da je i potrošačka korpa rasla za 1%, te je i dalje gotovo duplo veća od prosječne plate. Prema zvaničnoj statistici, prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Federaciji BiH u iznosila je 852 KM, a u Republici Srpskoj iznosila je 832 KM.

Grafikon 1 – prikazuje odnos potrošačke korpe, prosječne plate i prosječne penzije u BiH

U posljednje tri godine, prosječne plate su nešto veće, dok prosječne penzije stagniraju, a s druge strane je kod vrijednosti potrošačke korpe vidljiv porast od 1%. Njihov odnos nam pokazuje koliko je loš životni standard i koliko je slaba kupovna moć građana u BiH.

Može se zaključiti da je potrebno skoro dvije prosječne neto plaće ili četiri prosječne penzije da bi se priuštila jedna potrošačka korpa. Ovi poražavajući podaci takođe ukazuju i na nedovoljan ekonomski rast i razvoj.

Ukoliko prosječne plate budu rasle tempom kao u prethodne dvije godine, biće potrebno preko 15 godina da jedna prosječna plata bude dovoljna za kupovinu potrošačke korpe, dok je po pitanu penzija apsurdno praviti ovakve procjene, jer će ovim tempom, proći više od 500 godina prije nego penzija bude dovoljna za kupovinu potrošačke korpe.

Pored toga što je prosječna plata nedovoljna da se osigura pristojan životni standard, ista ukazuje i na neuređeno i rigidno tržište rada.

 

Grafikon 2 – pokazuje raspon penzija po kategorijama u Federaciji BiH

Na grafikonu 2 vidljivo je da u posljednjih pet godina nema skoro nikakvih promjena tj. pozitivnih pomaka. Nevjerovatno zvuči podatak da 98% penzionera živi u ima mjesečnu penziju 800 KM ili manje, dok je dvije trećine, odnosno 66% penzionera u preživljava sa samo 350 KM ili manje mjesečno.

Slično kao u FBiH, u RS-u 99% penzionera prima penziju 800 KM ili manje, što podrazumijeva da takva osoba nema dovoljno prihoda ni za nabavku hrane, bezalkoholnih pića, troškova stanovanja i energije.

Jednako je indikativno da preko tri četvrtine penzionera ima penziju nižu od 500 KM, te da dva od tri penzinera, tj. 66% penzionera prima penziju nižu od 300 KM čime je potpuno jasna socijalna slika društva.

Vidljivo je da su kroz pet godina promjene minorne, tj. da, s obzirom da nema rasta penzija, obim siromaštva se ne umanjuje prijavom novih penzionera.

Izvor: Biznis Info

The post FOTO: Izvještaj CCI koji dovoljno govori u kakvoj državi živimo i da značajnijeg napretka NEMA! appeared first on Kameleon M&M.

O autoru: A Aničić

Pročitaj više

Trgovački lanac Bingo ponovo povećava plate svojim zaposlenicima

Da radna snaga postaje imperativ velikog broja kompanija pokazuju izazovi kroz koje prolazi Bosna i ...

Zlatni Partneri

made in bih zlatni

Partneri

made in bih sponzori

Medijski Partneri

made in bih mediji