Home / Vijesti / FOTO: Regionalna konferencija bankarskih supervizora

FOTO: Regionalna konferencija bankarskih supervizora

U organizaciji Agencije za bankarstvo Federacije Bosne i Hercegovine, 23. i 24. novembra u  Sarajevu se održava Regionalna konferencija bankarskih supervizora pod nazivom „Nadzorni proces i organizacija“.

Na konferenciji učestvuju eminentni stručnjaci iz bankarskog sektora i oblasti finansija, te rukovodioci bankarskih supervizorskih institucija u Regionu, koji će kroz prezentacije i diskusije dati pregled sadašnjeg stanja u finansijskom sektoru u zemljama Jugoistočne Evrope, sagledati načine jačanja bankarskog sektora, ali i predstaviti novi pristup u procesu licenciranja banaka, te govoriti o procesu supervizije banaka i njegovom značaju.

Konferenciju je otvorio direktor Agencije za bankarstvo FBiH Jasmin Mahmuzić. U uvodnom obraćanju je istaknuo kako je cilj konferencije razmjena iskustava i mišljenja, te snažniji zajednički nastup kod važnih pitanja za sve zemlje Regiona. Samo regionalnom saradnjom moguće je realno i precizno sagledati rizike poslovanja banaka u zemljama Jugoistočne Evrope, te blagovremeno reagirati na moguće krizne situacije.

Svoja iskustva sa kolegama iz Regiona podijelit će i rukovodilac Odjela za licenciranje FBA Jasmina Rajić. Prisutnima će se obratiti i predstavnici akademske zajednice, dekan Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu prof.dr. Kemal Kozarić, te profesorica EFSA prof.dr. Meliha Bašić. Među govornicima su i predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda u našoj zemlji David Rozumek, te konsultant Svjetske banke Ismail Ahmad.

Osim toga će učesnici, koji dolaze iz osam država (BiH, Slovenija, Hrvatska, Crna Gora, Makedonija, Albanija i Kosovo), moći ravnopravno učestvovati u diskusijama, te govoriti o praksama u oblasti bankarstva i finansija u matičnoj zemlji.

Agencija za bankarstvo Federacije BiH će, kao domaćin prve regionalne konferencije bankarskih supervizora, nastojati da se ovakvi susreti nastave dešavati i u budućnosti, barem dva puta godišnje.

The post FOTO: Regionalna konferencija bankarskih supervizora appeared first on Kameleon M&M.

O autoru: A Aničić

Pročitaj više

Znate li zašto naučnici nastoje da trajno ELIMINIRAJU SAGORIJEVANJE iz svakodnevnog života?

Sagorijevanje je veoma opasan proces koji je štetan za zdravlje, bilo da se radi o ...

Zlatni Partneri

made in bih zlatni

Partneri

made in bih sponzori

Medijski Partneri

made in bih mediji