Home / Vijesti / (FOTO+VIDEO) Evropska unija pružila značajnu podršku tuzlanskoj kompaniji “Bueno”

(FOTO+VIDEO) Evropska unija pružila značajnu podršku tuzlanskoj kompaniji “Bueno”

Šef Delegacije EU i specijalni predstavnik Evropske unije u BiH ambasador Lars-Gunnar Wigemark i gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović posjetili su u četvrtak Poljoprivrednu zadrugu Agropromet u Simin Hanu, te kompaniju Tradicionalni i stari obrt “Bueno” koja posluje u JP RPC Tuzla-Inkubator “Lipnica” d.o.o., a čija je djelatnost proizvodnja slatkih prehrambenih proizvoda.
Evropska unija donirala je kroz projekt Lokalni integrisani razvoj (LIR), u saradnji sa Gradom Tuzla i UNDP-om, sredstva za projekt hladnjače pri Poljoprivrednoj zadruzi, te 7.000 KM za unapređenje proizvodnje kompaniji “Bueno”. Ukupna vrijednost nabavke hladnjače iznosila je 85.000 KM, od čega je oko 60.000 KM donacija EU, putem UNDP/LIR projekta, a 25.000 KM Grada Tuzla. Imamović je pojasnio da se “Bueno”, kao firma koja je nedavno startala, bavi proizvodnjom zdravih grickalica, bezglutenskih grickalica i gumenih bombona, ali na bazi prirodnih boja..

– Vještačka boja košta 20 KM, jedan kilogram, a prirodna 300 KM. I dobro to ide, mi smo to podržali, kroz LIR projekt, u partnerstvu sa UNDP-om BiH, a zahvaljujući sredstvima EU. JP RPC Tuzla-Inkubator “Lipnica” d.o.o. i služi za to, da firma prvih šest mjeseci nikako ne plaća kiriju, a onda narednih šest mjeseci plaća 30 posto, pa se tako penje procent, a i kad plaća 100 posto kirije onda je to najmanja moguća kirija u gradu – izjavio je Imamović. Projekt lokalnog integrisanog razvoja (LIR), koji finansira Evropska unija, a realizuje UNDP u BiH, provodi se u 21 gradu i općini u Bosni i Hercegovini. LIR projektom se pomaže lokalnim vlastima da riješe tri bitna problema, i to da unaprijede svoje usluge i smanje troškove administracije, da investiraju u infrastrukturu, i da rade na otvaranju novih radna mjesta za socijalno ugroženo stanovništvo, saopćeno je iz Grada Tuzla.

The post (FOTO+VIDEO) Evropska unija pružila značajnu podršku tuzlanskoj kompaniji “Bueno” appeared first on Kameleon M&M.

O autoru: A Aničić

Pročitaj više

Trgovački lanac Bingo ponovo povećava plate svojim zaposlenicima

Da radna snaga postaje imperativ velikog broja kompanija pokazuju izazovi kroz koje prolazi Bosna i ...

Zlatni Partneri

made in bih zlatni

Partneri

made in bih sponzori

Medijski Partneri

made in bih mediji