Home / Vijesti / Franck barističko takmičenje za BiH – OD ZRNA DO ŠOLJICE

Franck barističko takmičenje za BiH – OD ZRNA DO ŠOLJICE

Baristi iz Bosne i Hercegovine takmičit će se u pravljenju najbolje kafe, u okviru Franck barističkog takmičenja, 20. marta na Sarajevo Coffee Festu. Takmičenje je ujedno i kvalifikacija za veliko regionalno finale, koje će se održati u mjesecu oktobru u Zagrebu.

Kvalifikacijsko takmičenje u dvije faze će testirati sposobnost barista da u roku od pet minuta pripreme četiri identična napitka na bazi espressa, nakon čega najbolji prolaze u odlučujući krug, gdje u roku od tri minute moraju pripremiti tehnički savršenu šoljicu cappuccina, koristeći Latte Art tehniku.

Stručni žiri će se u ocjenjivanju takmičara voditi  pravilima Specialty Coffee Association (SCA), krovne međunarodne stručne organizacije koja okuplja sve učesnikee u industriji kafe.

Nakon Bosne i Hercegovine i Slovenije, slijede kvalifikacije u Hrvatskoj, a na finalu regionalnog takmičenja deset najboljih barista iz regije dobiće priliku demonstrirati svoje znanje, vještine, ali i kreativnost u pripremi espressa i ostalih napitaka od kafe.

Takmičenje barista Franck organizuje treću godinu zaredom, a cilj je promovisati zvanje bariste i umjetnosti pravljenja savršene kafe, te unaprijediti sandarde u ugostiteljstvu.

Ovim takmičenjima Franck tim ujedno nastoji podizati nivo izvrsnosti barističkih vještina te prepoznavati one najbolje u regiji.

Press druženje i proglašenje pobjednika planirano je za 15:00 sati, a takmičenje barista počinje u 13:00 sati.

The post Franck barističko takmičenje za BiH – OD ZRNA DO ŠOLJICE appeared first on Kameleon M&M.

O autoru: A Aničić

Pročitaj više

Znate li zašto naučnici nastoje da trajno ELIMINIRAJU SAGORIJEVANJE iz svakodnevnog života?

Sagorijevanje je veoma opasan proces koji je štetan za zdravlje, bilo da se radi o ...

Zlatni Partneri

made in bih zlatni

Partneri

made in bih sponzori

Medijski Partneri

made in bih mediji