Home / Vijesti / Gradačac postaje regionalni centar autoindustrije!

Gradačac postaje regionalni centar autoindustrije!

Kompanija TMD Group iz Gradačca, koja proizvodi dijelove za najveće svjetske kompanije u automobilskoj industriji, planira se proširiti i na Hrvatsku i u saradnji s njemačkim partnerom u Babinoj Gredi izgraditi pogon za proizvodnju dijelova za automobile, kamione i radne strojeve. Riječ je o desetak miliona eura vrijednoj investiciji, a proizvodnja će biti koordinirana između BiH i Hrvatske.

Direktor TMD Groupa, Adem Hanić rekao je nedavno za Glas Slavonije da je zemljište kupljeno, idejni projekat je prošao i u toku je izrada izvedbenog projekta za građevinsku dozvolu. Paralelno teku razgovori ne samo sa Schaeffler grupom iz Njemačke nego i s drugim srodnim firmama, velikim kompanijama kao što je Benteler.

Adem Hanić
Adem Hanić

“Oni su zainteresirani ovdje otvoriti skladište, odnosno veliki lager za distribuciju svojih proizvoda, između ostaloga i specijalnih cijevi od čelika. I jedan turski investitor također želi investirati u Babinu Gredu jer je čuo da ovdje već postoji turski investitor, što mu je najbolja preporuka za ulaganje. Radi se o proizvodnji dijelova za željezničke vagone. Imaju certifikate za proizvodnju putničkih i teretnih vagona kao i cisterni za prijevoz tekućih tereta”, kazao je Hanić.

Tvornica autodijelova u Babinoj Gredi s radom počinje sljedeće godine i zapošljavat će najmanje stotinu radnika. Konačan broj novih radnih mjesta zavisit će od toga ko će sve ući u tu priču, a Hanić napominje da Babina Greda neće moći pokriti sve potrebe za radnom snagom.

Planirano je da radnici odlaze u Gradačac na obuku, gdje će dobivati tehničku i tehnološku podršku. On je rekao da je uvjeren da će Babina Greda postati značajan metalski centar u Hrvatskoj, gdje će se proizvoditi autodijelovi za cijeli svijet.

“Prenijet ćemo našu tehnologiju u Babinu Gredu, kao što smo to već učinili u Brčkom. U suradnji s Općinom dogovorili smo način edukacije i pripremu kadra, kao i obuku specijalnog kadra za određene poslove. Moram naglasiti da su to kapitalni projekti, za koje priprema traje dugo – dvije, tri pa do pet godina, ali kada uđu na određeno područje, ondje ostaju najmanje sto godina”, zaključio je Hanić za Glas Slavonije.

TMD Group lani je zabilježio rast od 43 posto, a do 2021. planira dosegnuti vrijednost izvoza od 200 miliona eura. Kompletna proizvodnja završava u izvozu, a najveći kupac je renomirani Schaeffler koncern iz Njemačke.

TMD Group zapošljava 671 radnika u četiri tvornice. U planu su i drugi razvojni projekti, kao što je proizvodnja dijelova za električne automobile u suradnji s Japancima.

Izvor: Biznis Info

The post Gradačac postaje regionalni centar autoindustrije! appeared first on Kameleon M&M.

O autoru: A Aničić

Pročitaj više

Znate li zašto naučnici nastoje da trajno ELIMINIRAJU SAGORIJEVANJE iz svakodnevnog života?

Sagorijevanje je veoma opasan proces koji je štetan za zdravlje, bilo da se radi o ...

Zlatni Partneri

made in bih zlatni

Partneri

made in bih sponzori

Medijski Partneri

made in bih mediji