Home / Vijesti / GRAPOS EXPO 2019 I BISNODE: Poslovanje kompanija u Gračanici

GRAPOS EXPO 2019 I BISNODE: Poslovanje kompanija u Gračanici

Bisnode će, kao analitički i networking partner Grapos Expo Gračanica 2019. omogućiti izlagačima i posjetiocima sajma uvid u poslovanje kompanija Gračanice, BiH i regije ali i kreirati preglede poslovanja kompanija izlagača te grana djelatnosti u kojima se oni nalaze. Partnerstvo Sajma sa Bisnodeom omogučiće izlagačima kao i posjetiocima drugačije poglede na korištenje pouzdanih i pravovremenih informacija u biznisu te na umrežavanje, kao značajan izvor novih poslovnih kontakata.

Vjeruju da će ovakve aktivnosti, koje sajam Grapos Expo, kao značajan faktor razvoja poduzetničke klime te privrednog i ekonomskog razvoja Gračanice, uvodi svake godine, praveći iskorak u svim segmentima, omogućiti da raste i uvrsti se na ljestvicu najvećih ne samo u BiH već i najznačajnijih sajmova u regionu.

Osnovni pokazatelji poslovanja kompanija Gračanice

Na području Gračanice posluje 426 kompanija (prema završnim izvještajima za 2017. Agenciji FIA), i time je Gračanica po broju aktivnih kompanija na drugom mjestu, od 13 gradova i općina ovog kantona.

Najviše ovih kompanija, njih 82,39% su male i nalazi se u preređivačkoj industriji (32,16%), slijedi trgovina na veliko i malo (25,88%) i prijevoz i skladištenje (7,98%). Skoro 70% ovih kompanija radi deset i više godina, što potvrđuje i tradiciju poslovanja. Prihodi ovih kompanija su skoro 740 miliona KM, dobit gotovo 65 miliona KM a zapošljavaju 7.535 radnika. U donosu na prethodnu godinu, gračaničke kompanije pokazuju porast po svim pokazateljima, između ostalog imaju rast prihoda za 5%, dobiti za 9% i broja zaposlenih za skoro 7%.

Od ukupnog broja kompanija u Tuzlanskom kantonu, gračaničkih je 11.5%, one zapošljava 11,6% ukupno zaposlenih kantona i kreiraju 10,75% prihoda i 14% dobiti kantona a skoro trećina kompanija u prerađivačkoj djelatnosti (C) tuzlanskog kantona su gračaničke kompanije.

BISNODE BH

Pripada grupaciji Bisnode, vodećem evropskom ponuđaču poslovnih informacija i analitičkih rješenja, sa sjedištem u Švedskoj, koja zapošljava 2100 ljudi u 19 zemalja Evrope. Bisnode pruža podršku  kompanijama u pronalasku novih klijenata te procesu stvaranja i upravljanja odnosa s postojećima, zahvaljujući integrisanim i kvalitetnim podacima, na osnovu kojih razvijamo platforme za donošenje odluka koje će pomoći kompanijama da automatizuju svoje poslovne procese i donose odluke na osnovu podataka. Bisnode je najveći partner kompanije Dun&Bradstreet te svojim klijentima omogućavamo informacije o više od 250 miliona kompanija iz 220 zemalja svijeta.

The post GRAPOS EXPO 2019 I BISNODE: Poslovanje kompanija u Gračanici appeared first on Kameleon M&M.

O autoru: A Aničić

Pročitaj više

Banke u BiH nastavile s blagim pooštravanjem kreditnih standarda

Centralna banka Bosne i Hercegovine provela je anketu o kreditnoj aktivnosti banaka u BiH. Rezultati ...

Zlatni Partneri

made in bih zlatni

Partneri

made in bih sponzori

Medijski Partneri

made in bih mediji