Home / Vijesti / Gubici Renaulta tokom 2020. godine osam milijardi eura

Gubici Renaulta tokom 2020. godine osam milijardi eura

Francuski proizvođač automobila Renault zabilježio je historijski gubitak od osam milijardi eura u 2020. godini, koju je obilježila pandemija koronavirusa, pokazuju podaci objavljeni u petak.

Ovaj historijski gubitak uglavnom se povezuje sa japanskim partnerom Nissan, pošto Renault ima 43 posto udjela u toj grupi.

Renault je doživeo i pad prodaje za 21,3 odsto u 2020, sa manje od tri miliona prodatih vozila.

Grupa je zabilježila gubitak od 7,3 milijarde eura u prvoj polovini godine zbog pandemije, ali je u drugoj polovini godine ograničila gubitak na 660 miliona evra, sa prometom manjim za 8,9 odsto. Grupa nije objavila prognoze za 2021. Akumulirala je rezerve u vrijednosti od 16,4 milijarde evra, uključujući četiri milijarde od pozajmica koje je garantovala država.

Renault, koji je i prije krize bio u problemima, najavio je krajem maja 2020. godine plan uštede od dvije milijarde eura u naredne tri godine, uključujući ukidanje 15.000 radnih mjesta širom sveta.

U januaru je najavljeno novo smanjenje budžeta, posebno za istraživanja, ali bez novih otpuštanja. Cilj je da se do 2023. uštedi 2,5 milijarde evra, a do 2025. tri milijarde eura.

Izvor: Rs.n1info.com

The post Gubici Renaulta tokom 2020. godine osam milijardi eura appeared first on Kameleon M&M.

O autoru: A Aničić

Pročitaj više

Volkswagen ukida hiljade radnih mjesta

Velika njemačka tvornica automobila Volkswagen objavila je u nedjelju plan ukidanja radnih mjesta bez tačnih ...

Zlatni Partneri

made in bih zlatni

Partneri

made in bih sponzori

Medijski Partneri

made in bih mediji