Home / Vijesti / Huawei zabilježio rast prodaje od 23 posto uprkos američkim restrikcijama

Huawei zabilježio rast prodaje od 23 posto uprkos američkim restrikcijama

Huawei je zabilježio dvocifreni rast prodaje u prvoj polovini ove godine uprkos tome što je stavljen na američku sigurnosnu crnu listu, a čelnik kompanije je u utorak izjavio da je kampanja Washingtona protiv kineskog tehnološkog diva “potaknula naš narod”.

Huawei se bori da očuva tržišnu poziciju nakon što je Trumpova administracija u maju blokirala prodaje američkih komponenti i tehnologije potrebne kineskoj kompaniji, najvećem svjetskom proizvođaču opreme za  mobilnu telefoniju i drugom svjetskom brandu među pametnim telefonima.

“Prodaja je pretrpila izvjesne posljedice, ali je Huawei izbjegao prekide u isporuci smartphonea, opreme za mreže mobilne telefonije i drugih proizvoda” izjavio je čelnik firme Liang Hua na konferenciji za novinare.

Kazao je da je Huawei od tada preustrojio ponudu svojih proizvoda kako bi osigurao da ih može isporučiti i bez američkih komponenti ukoliko se to pokaže nužnim.

“Na neki način nam je pritisak američke vlade pomogao da bolje shvatimo naše ciljeve. To je samo poboljšalo saradnju među šest raznih sektora firme, potaknulo je naš narod i ojačalo je našu kompaniju” zaključio je  Liang.

Liang tvrdi da je u prvih šest mjeseci ove godine prodaja porasla za 23 posto, na 401,3 milijardi juana (8,3 milijardi dolara). To predstavlja rast prodaje u odnosu na brojku iz 2018. godine kada je zabilježen rast od 19,5 posto, ali je Liang upozorio da će se Huawei “još suočavati s teškoćama” u drugoj polovini ove godine.

Liang je kazao da ne može iznijeti procjene mogućeg rasta prodaje za ostatak godine.

Izvor: Associated Press

The post Huawei zabilježio rast prodaje od 23 posto uprkos američkim restrikcijama appeared first on Kameleon M&M.

O autoru: A Aničić

Pročitaj više

Podrška za razvoj malih biznisa u BiH: Potpisivanje kredita EBRD-a od 3 miliona eura za MI-BOSPO

EBRD je odobrio kredit Mikrokreditnoj fondaciji Mi-BOSPO Tuzla, u iznosu od 3 miliona eura koji ...

Zlatni Partneri

made in bih zlatni

Partneri

made in bih sponzori

Medijski Partneri

made in bih mediji