Home / Vijesti / I trgovci se mogu radovati praznicima: Konačno slobodan dan za Bajram

I trgovci se mogu radovati praznicima: Konačno slobodan dan za Bajram

Kada je Sindikat radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH 1. maja organizovao online proteste kojima su tražili da trgovci ne rade u dane praznika, mnogi su smatrali kako je taj vid protesta besmislen, pa čak i smiješan.

Ali, zahvaljujući tom protestu, ali i zahtjevima od prije, neki trgovački lanci odlučili da za predstojeći praznik, Bajram, svojim radnicima daju slobodan dan, piše Oslobođenje.

– Za ovu odluku zasluge idu isključivo upravama ovih kompanija. Potpuno je nebitno šta je motiv za te odluke i da li su ili ne one rezultat naše kampanje. Ono što je bitno jeste da radnici budu sa svojim porodicama na praznik. Mi smo dobili informacije od dvije kompanije u kojima je većina našeg članstva da će radnici biti slobodni za predstojeći Bajram. I prošli Bajram, te 1. maj, nekoliko tržnih i trgovačkih centara nije radilo. Neki prvi put nakon osnivanja. Mi smo tokom tih praznika putem naše Facebook stranice dobili više desetina slika zatvorenih objekata sa terena širom BiH i ti podaci su bili javni i dostupni svima, kazala je predsjednica Sindikata Mersiha Beširović.

Podsjetila je Beširović kako su tokom samog protesta imali 34.000 posjeta na stranici, a livestream je pogledalo više od 15.000 ljudi.

– Skoro 2.000 potpisa na peticiju je automatski proslijeđeno Uredu premijera FBiH, a tokom dva mjeseca dobili smo skoro 1.000 poruka podrške od samih radnika i radnica iz ovog, ali i drugih sektora u BiH i iz regije. Nakon što smo dobili informaciju da je Vlada našu inicijativu proslijedila Ministarstvu rada od kojeg nismo dobili nikakve povratne informacije, sami smo napravili prijedloge izmjena Zakona o unutrašnjoj trgovini i Zakona o radu. Dostavili smo ove izmjene Udruženju poslodavaca FBiH sa željom da dobijemo njihov stav i mišljenje. Nakon toga, najesen ćemo krenuti sa ovim prijedlozima prema strankama koje imaju predstavnike u Parlamentu u nadi da ćemo zakonskim rješenjima omogućiti svim radnicima u sektoru trgovine slobodne praznike, kaže Beširović.

Stanje u ovom momentu je, dodaje, mnogo bolje nego prethodnih godina. Kaže da, kada se borite za nešto, onda i očekujete neka poboljšanja, a sektor trgovine je dugo bio veoma loš primjer uslova rada. To se svakodnevno mijenja, a naredni prioritet Sindikata su plate. Sve to dosta zavisi od povećanja najniže plate na kojem ovaj sindikat najviše insistira.

Izvor: Oslobođenje

The post I trgovci se mogu radovati praznicima: Konačno slobodan dan za Bajram appeared first on Kameleon M&M.

O autoru: A Aničić

Pročitaj više

MOGUĆE je riješiti problem magle i zagađenja zraka u BiH! KAKO? Otkrivamo na BHEW u Sarajevu!

Još nekoliko dana ostalo je do početka događaja Sarajevo-Smart City u okviru Druge međunarodne “Sedmice ...

Zlatni Partneri

made in bih zlatni

Partneri

made in bih sponzori

Medijski Partneri

made in bih mediji