Home / Vijesti / I vi možete možete investirati: U Tuzli osmišljeno luksuzno mini PC kućište od inoksa, bez šarafa

I vi možete možete investirati: U Tuzli osmišljeno luksuzno mini PC kućište od inoksa, bez šarafa

U vrijeme kada kompanije i proizvođači najviše ulažu u kreiranje gejmerskih kućišta, mali tim iz Bosne i Hercegovine tačnije iz Tuzle došao je na ideju da kreira luksuzno mini PC kućište koje je namenjeno običnim i profesionalnim korisnicima – ArtekLux.

Idejni tvorac Esad Imširović koji je pokrenuo ovaj startup u Tuzli kaže za naš portal da je sve počelo prije 3 godine kada je radio sam kao dizajner-freelancer.

“Stalno me je nerviralo da moja mašina koja obavlja najteži posao, leži ispod stola kao da je na neki način odbačena, često puta u prašini i paučini. Tada sam se divio Apple-ovim proizvodima koji su zadovoljavali najviše estetske kriterije u to vrijeme. Pitao sam se zašto nema PC-a koji su napravljeni sa akcentom na dizajn. Kao da je estetika bila nešto što je Bogom dato samo Apple-u, a da mi nemamo pravo na to. Tako mi se rodila ideja da napravim nešto po svome ukusu, a što će da zadovolji najviše kriterije kvaliteta i što će biti priuštivo za velike mase PC-ovaca. Rodila se Lucy (radni naziv). Od tada je prošlo oko 3 godine i 4 različita razvijena prototipa. Puno toga smo uradili kako na samom dizajnu tako i na kvalitativnim zahtjevima držeći se principa Steeve Jobs-a o principu vanvremesnkog dizajna, dovoljno velike snage i sve to u malom pakovanju” priča nam Imširović.

Šta je ono po čemu se ArtekLux razlikuje od sličnih kućišta?

“Ukoliko danas pogledamo kakva je situacija na polju ne samo mini ITX formata kućišta već uopšte, nije došlo do nekog značajnijeg pomaka. Jedino se ulaže u gejmerska kućišta koja su u skladu sa estetskim vrijednostima gejmera. Za običnog korisnika, kao i za profesionalce kao da se ništa nije promjenilo. Upravo tu promejnu mi želimo da donesemo u svijet sa našom vizijom. Želimo totalnu revoluciju za PC-je u našim kućištima koja ćemo stalno usavršavati i podići na nivo onoga što je recimo mercedes u auto industriji! Ovo je prvo kućište koje je dizajnirano u luksuzan proizvod! Ovo je prvo kućište napravljeno 100% od najkvalitetnijeg inoksa (nehrđajući čelik)! Ovo je prvo kućište bez ijednog šarafa! Mi vjerujemo da je kvalitet nešto što je neprocjenjivo. Zato nismo štedjeli na njemu, počev od materijala, površinske obrade pa do specijalnih premaza koji se koriste kod današnjih mobilnih telefona. Obratili smo pažnju na svaki detalj ma koliko izgledao ne bitan. Posebna pažnja posvećena je hlađenju. Bili smo svjesni od samog početka da je malo kućište izazov za hlađenje. Došli smo do optimalnog dizajnerskog riješnja samog hlađenja sa odličnim rezultatima na ispitivanju. Važno je spomenuti da iako smo napravili mini kućište nismo išli na ekstremno minimiziranje već na neku veličinu koja će biti dobar kompromis između minijaturnosti i komotnosti za komponente koje su planirane za ugradnju. Tako da smo dobili veličinu kućišta koje zauzima prostor na stolu koliko jedna sveska! – pojašnjava sagovornik.

ArtekLux koristi specijalno hlađenje, koje povlači vazduh odozdo i izvlači nazad sistemom od 3 ventilatora postavljenim na optimalan način. Ovime preporučene komponente imaju odgovarajuću temperaturu za rad. Esad Imširović ističe kako je vizija PC kućište kojie su kreirali bude novi standard za računare i da velike crne kutije ispod stola postanu stvar daleke prošlosti!

“Ovo je naše prvo kućište. Svake godine planiramo kreirati novu unapređenu varijantu i na taj način raditi na stalnom razvoju. Vjerujemo da ako u kontinuitetu budemo radili na jednoj maloj stvari, siguran sam da ćemo imati velika unapređenja. Kada steknemo dovoljno iskustva i kvaliteta na ovom polju, onda ćemo se proširit na kompletan računar. Dosta kreativnih ideja je ugrađeno u naš proizvod, počev od samog dizajna koji je inspirisan antičkim stubovima koji predstavljaju stabilnost, oslonac, čvrstinu koju mi želimo da utisnemo u svijest o našem kućištu. Inače već u ovom trenutku imamo preko 100 ideja za razvoj naših budućih proizvoda! To nam garantuje veoma svjetlu budućnost” kaže Imširović.

Proizvodnja kućišta počinje početkom naredne godine u Kini, pripremom alata za proizvodnju koji je i najzahtevniji dio fabrikacije. Ovaj dio posla obavljaće renomirani proizvođač metalnih dijelova. Kućište se neće proizvoditi na klasičan način savijanjem limova, već dubokim izvlačenjem, što je postupak kojim je pravljen samo poslednji Mac Pro. Da pokretanje vlastitog biznisa ne ide bez poteškoća, i da se to posebno odnosi na Bosnu i Hercegovini dokazuje nam i ovaj slučaj.

“Živimo u BiH ovakoj ko što svi znamo kakva je. Svaki dan nailazimo na nevjerovatne probleme. Koliko god mislili da možemo predvidjeti nešto uvijek nas iznenade. Recimo kada sam bio u jednoj od najvećih regionalnih banaka gdje sam doživio veliko iznenađenje. Želio sam saznati što više informacija o tome kako će funkcionisati rad sa stranim investitorima. Iako do sada nismo zaradili ni marke ona se prema meni odnosila kao da sam nekakav kriminalac, a ne neko ko bi trebao da im bude partner u stvaranju profita! Zaista sam se užasno osjećao. Sličnih situacija je puno. Ljudi se ne razumiju u osnove svoga posla i onoga što trebaju da pruže svom klijentu jer od njega žive. Ali bilo je tu i dobrih ljudi, tako da želim pomenuti prije svega dvije ogranizacije koje su nam svojevremeno puno pomogle a to su BIT Centar iz Tuzle i INTERA iz Mostara, kao i preko 30 osoba koje su dale svoj doprinos u realizaciji ove ideje” kaže idejni tvorac računarskog kučišta koje će se uskoro naći na tržištu. Imširović kaže kako im je trenutno prioritet finansijska konsolidacija. Zbog toga su pokrenuli više aktivnosti za pronalaženje manjih i većih investicija. ArtekLux kućište je trenutno deo crowdfunding Indiegogo kampanje, a oni koji podrže kampanju mogu do ovog luksuznog mini PC modela doći i po ceni koja je niža za do 60 procenata. ArtekLux se u prodaji očekuje tokom aprila 2019. godine na tržištima Nemačke i Austrije, po cijeni aktuelnih premijum kućišta – oko 250 dolara. Očekuje se manja količina modela koji će biti obezbeđeni za tržišta u regionu, po povoljnijoj cijeni.

Više detalja i specifikacija o kućištu možete pronaći na zvaničnom ArtekLux web sajtu.

The post I vi možete možete investirati: U Tuzli osmišljeno luksuzno mini PC kućište od inoksa, bez šarafa appeared first on Kameleon M&M.

O autoru: A Aničić

Pročitaj više

Znate li zašto naučnici nastoje da trajno ELIMINIRAJU SAGORIJEVANJE iz svakodnevnog života?

Sagorijevanje je veoma opasan proces koji je štetan za zdravlje, bilo da se radi o ...

Zlatni Partneri

made in bih zlatni

Partneri

made in bih sponzori

Medijski Partneri

made in bih mediji