Home / Vijesti / KEMAL KOZARIĆ ZA KAMELEON: Ne možemo očekivati da neko gradi i investira ako se stalno¨zvecka oružjem¨

KEMAL KOZARIĆ ZA KAMELEON: Ne možemo očekivati da neko gradi i investira ako se stalno¨zvecka oružjem¨

Prema podacima zavoda i službi zapošljavanja u Bosni i Hercegovini, s 30. septembrom ove godine u evidencijama su bile 518.034 nezaposlene osobe. U odnosu na 31. augustom 2016. godine, to je manje za 823 ili za 0,16 posto,  podaci su Agencije za rad i zapošljavanje BiH. Od ukupnog broja osoba koje traže zaposlenje, 271.254 ili 52,36 posto su žene. Među evidentiranim nezaposlenim je najviše osoba s trećim stepenom obrazovanja, KV radnika, 33,39 posto, kao i radnika sa srednjom stručnom spremom 27,78 posto.
Nezaposlenost mladih u BiH ubjedljivo je najveća u regionu i upravo je to jedan od ključnih stvari, koje su kroz naučne radove i ideje koje bi mogle da pokrenu neke stvari u BiHo smanjenju nezaposlenosti učesnici 5.Internacionalne naučne konferencije „Ekonomija integracija“ mogli ćuti.
U kratkom razgovoru sa jednim od učesnika Konferencije Kemalom Kozarić, bivšim guvernerom Centralne banke BiH, te sadašnji dekanom Ekonomskog fakulteta u Sarajevu porazgovarali smo upravo o mladima i šta nam donosi budućnost u BiH kada je ekonomija u pitanju.
“Naš zadatak je da na neki način ohrabrimo mlade ljude da ostanu u BiH i da ovdje traže svoju budućnost, ali bez radnih mjesta, bez prilike koju mladi ljudi svakako zaslužuju ne možemo tražiti ni od koga da to uradi. Tako da, i vlasti na svim nivoima, a i mi kao akademska zajednica moramo se truditi da stvorimo nove prilike za mlade ljude koji i jesu najveći resurs u BiH.”
Kako tumačite činjenicu da pored ovoliko ekonomskih stručnjaka u BiH naša ekonomija ne cvjeta?
“Sama konstrukcija BiH, te javna potrošnja koja je 55% GDP-a otežava situaciju. Sa druge strane, niz nivoa koji odlučuju o građevinskim dozvolama, dozvolama za rad, registraciji preduzeća, jednostavno komplikovana administracija deprimira sve strane ulagače. Zadnji izvještaj Svjetske banke da smo na 86. mjestu po privlačnosti stranih investicija govori da ima itekako boljih mjesta za ulaganje. Samo u prošloj godini od stranih investicija potrošeno je 250 miliona eura. Još jednom ponavljam, vlast na svim nivoima mora sve učiniti da oslobode proces nepotrebne administracije i da ih pojednostave, kako bismo investitorima postali atraktivniji. Da bi se to desilo, prvi preduslov je politička stabilnost. Kapital je škakljiva roba i ne možete očekivati da neko gradi i investira ako neko stalno¨zvecka oružjem¨.”
Do kada ćemo imati stabilnu valutu?
“Valuta, pa to je moja bivša tema. Međutim, valuta je stabilna i pokrivena je čvrstom valutom. Svaki KM je pokriven eurom, tako da sa te strane nema dilema dal će biti stabilna. Tu informaciju građani mogu potvrditi odlazeći u banku i kupujući ili prodavajući domaću valutu bez ograničenja. To je pravi test i kada to ne mognete uraditi, tek tada ćemo se moći zabrinuti.”

(Vedran Mitrić)

The post KEMAL KOZARIĆ ZA KAMELEON: Ne možemo očekivati da neko gradi i investira ako se stalno¨zvecka oružjem¨ appeared first on Kameleon M&M.

O autoru: A Aničić

Pročitaj više

Banke u BiH nastavile s blagim pooštravanjem kreditnih standarda

Centralna banka Bosne i Hercegovine provela je anketu o kreditnoj aktivnosti banaka u BiH. Rezultati ...

Zlatni Partneri

made in bih zlatni

Partneri

made in bih sponzori

Medijski Partneri

made in bih mediji