Home / Vijesti / Ko zapravo stoji iza kompanije Wizz Air koja je u proteklih 12 mjeseci prevezla više od 30 miliona putnika?

Ko zapravo stoji iza kompanije Wizz Air koja je u proteklih 12 mjeseci prevezla više od 30 miliona putnika?

Wizz Air, jedna od aviokompanija s najbržim rastom u Evropi i vodeći niskotarifni prevoznik u centralnoj i istočnoj Evropi, postigao je novi rekord po broju putnika. Mađarska kompanija je u proteklih 12 mjeseci prevezla više od 30 miliona putnika, dok je poslovanje u Evropi poraslo za 24 posto u odnosu na prethodni period.

U sklopu najvećeg proširenja poslovanja, pokrenutog početkom marta, Wizz Air uvodi 700 novih letova sedmično i očekuje isporuku 21 aviona tipa Airbus u svojim evropskim bazama.

Streloviti uspon aviokompanije dovodi do pitanja otkuda Wizz Airu finansijska snaga za natjecanje s najvećim firmama? Wizz Air je ustvari samo evropska podružnica daleko većeg globalnog plana iza kojeg stoji kompanija Indigo Partners, objašnjava portal Tango Six, a prenosi Poslovni.hr.

Iako joj je sjedište u Mađarskoj i predstavlja se kao mađarska kompanija, Wizz Air bi prije mogao biti britanska kompanija jer je sjedište kompanije majke, Wizz Air Holding, u britanskoj poreznoj oazi Jersey.

Ali Wizz Air zapravo nije ni britanska kompanija jer mu je najveći investitor Indigo Partners, američka privatna investicijska kuća, specijalizirana za investicije u transportu, dok većinu dioničara čine američke investicijske kuće, među kojima i JP Morgan.

Wizz Air je osnovan 2003. godine, a dobit ostvaruje od 2012. Prema posljednjem objavljenom finansijskom izvještaju, za 2016. godinu, kompanija je ostvarila 1,57 milijardi eura prometa, što je 10% više nego prethodne godine, uz dobit od 246 miliona eura, ili 28% više nego godinu ranije.

U regiji Wizz Air je najveći niskobudžetni prijevoznik, ima tri baze, u Skoplju, Beogradu i Tuzli. Leti još i iz Ljubljane, Splita, Osijeka, Sarajeva, Prištine, Ohrida, Podgorice i Niša.

Čitav tekst pročitajte OVDJE.

The post Ko zapravo stoji iza kompanije Wizz Air koja je u proteklih 12 mjeseci prevezla više od 30 miliona putnika? appeared first on Kameleon M&M.

O autoru: A Aničić

Pročitaj više

Trgovački lanac Bingo ponovo povećava plate svojim zaposlenicima

Da radna snaga postaje imperativ velikog broja kompanija pokazuju izazovi kroz koje prolazi Bosna i ...

Zlatni Partneri

made in bih zlatni

Partneri

made in bih sponzori

Medijski Partneri

made in bih mediji