Home / Vijesti / Kupovna moć građana BiH za deset godina porasla za 41 posto

Kupovna moć građana BiH za deset godina porasla za 41 posto

Građani Bosne i Hercegovine prosječno raspolažu s 3.289 eura godišnje za potrošnju i štednju, što je 41 posto više nego deset godina ranije, pokazuju podaci njemačkog Instituta za istraživanje tržišta GfK, izvještava Indikator.ba.

Prema tabeli GfK-a, vidljivo je da je rast kupovne moći stanovništva u BiH od 2008. godine bio među višim u regionu, dok je u apsolutnim ciframa manji od kupovne snage građana u Srbiji i Crnoj Gori, ali i veći od one koju imaju građani u Makedoniji i Albaniji.

Prema ovom istraživanju, Bosanci i Hercegovci nisu puno siromašniji od građana Bugarske koja je članica Evropske unije. Hrvatska i Slovenija su, prema ovim podacima, očekivano znatno iznad ostatka zemalja u regiji, uključujući i članice Evropske unije—Bugarsku i Rumuniju.

Treba napomenuti da je u istraživanju uzet u obzir zbir svih primanja, a ne samo plata. Ugledni njemački institut GfK, osnovan 1934. godine pod punim nazivom Gesellschaft für Konsumforschung (Društvo za potrošačka istraživanja), jedna je od najcjenjenijih i najdugovječnijih svjetskih grupa za istraživanje tržišta i najveća istraživačka institucija u Njemačkoj.

Na svijetu je četvrta po veličini, nakon Nielsena, Kantar Grupe i Ipsosa, sa više od 13 hiljada zaposlenih.

The post Kupovna moć građana BiH za deset godina porasla za 41 posto appeared first on Kameleon M&M.

O autoru: A Aničić

Pročitaj više

Trgovački lanac Bingo ponovo povećava plate svojim zaposlenicima

Da radna snaga postaje imperativ velikog broja kompanija pokazuju izazovi kroz koje prolazi Bosna i ...

Zlatni Partneri

made in bih zlatni

Partneri

made in bih sponzori

Medijski Partneri

made in bih mediji