Home / Vijesti / LICEMJERNA EKONOMIJA: Hrvatska zbog jedne riječi vraćala vino iz BiH, a izvozila…

LICEMJERNA EKONOMIJA: Hrvatska zbog jedne riječi vraćala vino iz BiH, a izvozila…

U sjenci problema u vezi sa izvozom voća i povrća za Hrvatsku, koji je kulminirao prošlog ljeta, Bosna i Hercegovina je paralelno imala i velike probleme u vezi s plasmanom vina na susjedno tržište zbog pojedinih propisa donesenih u Hrvatskoj, a koji su, prema mnogima, ništa drugo do necarinska barijera kojom su komšije zaštitile domaće proizvođače.

U Vanjskotrgovinskoj komori BiH kažu kako hrvatska strana zagovara da se na uvezenim proizvodima ne može pisati na hrvatskom jeziku, jer se navodno njihovi potrošači dovode u zabludu da je u pitanju domaći proizvod.

“Zbog toga smo preko Odbora Evropske komisije tražili tumačenja gdje smo kazali da je jedan od tri jezika u BiH i hrvatski te da se takav proizvod ne može vraćati jer smo napisali na jednom od svojih jezika”, kažu u Komori.

S druge strane, Hrvatska je bez problema prošle godine izvozila vino u BiH, što pokazuju podaci Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Do kraja novembra u BiH su izvezli vino vrijedno 7,7 miliona maraka, dok je sa druge strane BiH, i pored barijera, uspjela da izveze u Hrvatsku vina u iznosu od 1,95 miliona KM.

The post LICEMJERNA EKONOMIJA: Hrvatska zbog jedne riječi vraćala vino iz BiH, a izvozila… appeared first on Kameleon M&M.

O autoru: A Aničić

Pročitaj više

Firma iz Gračanice učestvuje u izgradnji kruzera u Italiji

Kompanija “Adam Co” iz Gračanice, koja se bavi izradom čeličnih konstrukcija, poznata je po proizvodnji ...

Zlatni Partneri

made in bih zlatni

Partneri

made in bih sponzori

Medijski Partneri

made in bih mediji