Home / Vijesti / LICEMJERNA EKONOMIJA: Hrvatska zbog jedne riječi vraćala vino iz BiH, a izvozila…

LICEMJERNA EKONOMIJA: Hrvatska zbog jedne riječi vraćala vino iz BiH, a izvozila…

U sjenci problema u vezi sa izvozom voća i povrća za Hrvatsku, koji je kulminirao prošlog ljeta, Bosna i Hercegovina je paralelno imala i velike probleme u vezi s plasmanom vina na susjedno tržište zbog pojedinih propisa donesenih u Hrvatskoj, a koji su, prema mnogima, ništa drugo do necarinska barijera kojom su komšije zaštitile domaće proizvođače.

U Vanjskotrgovinskoj komori BiH kažu kako hrvatska strana zagovara da se na uvezenim proizvodima ne može pisati na hrvatskom jeziku, jer se navodno njihovi potrošači dovode u zabludu da je u pitanju domaći proizvod.

“Zbog toga smo preko Odbora Evropske komisije tražili tumačenja gdje smo kazali da je jedan od tri jezika u BiH i hrvatski te da se takav proizvod ne može vraćati jer smo napisali na jednom od svojih jezika”, kažu u Komori.

S druge strane, Hrvatska je bez problema prošle godine izvozila vino u BiH, što pokazuju podaci Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Do kraja novembra u BiH su izvezli vino vrijedno 7,7 miliona maraka, dok je sa druge strane BiH, i pored barijera, uspjela da izveze u Hrvatsku vina u iznosu od 1,95 miliona KM.

The post LICEMJERNA EKONOMIJA: Hrvatska zbog jedne riječi vraćala vino iz BiH, a izvozila… appeared first on Kameleon M&M.

O autoru: A Aničić

Pročitaj više

Trgovački lanac Bingo ponovo povećava plate svojim zaposlenicima

Da radna snaga postaje imperativ velikog broja kompanija pokazuju izazovi kroz koje prolazi Bosna i ...

Zlatni Partneri

made in bih zlatni

Partneri

made in bih sponzori

Medijski Partneri

made in bih mediji