Home / Vijesti / Mađari žele graditi u BiH zgradu od 50 spratova: Bit će najveća u regionu, a evo gdje će se nalaziti

Mađari žele graditi u BiH zgradu od 50 spratova: Bit će najveća u regionu, a evo gdje će se nalaziti

U Brčkom je nedavno osnovana kompanija „Molnar“ d.o.o, čiji su vlasnici Mađari Jozsef Molnar i njegov sin Milan Molnar. Ova kompanija planira graditi veći broj objekata u Brčkom, a svoje planove prošlog mjeseca su predstavili vlastima u Distriktu.

Ono što posebno privlači pažnju je činjenica da u planu imaju graditi zgradu od čak 50 spratova. Ako se to zaista realizira, to bi bila najvisočija zgrada u BiH i regionu, piše BiznisInfo.

Vlasnik firme, Jozsef Molnar, u razgovoru za BiznisInfo govori o poslovnim planovima u BiH. Kaže da su firmu „Molnar“ d.o.o. registrovali u Brčkom pod istim nazivom prema matičnoj firmi u Siofoku, a glavna djelatnost je gradnja stambenih i nestambenih objekata, projektovanje i investiranje u nekretnine. Kaže da su se za Brčko odlučili zbog blizine i zbog položaja.

– Brčko se nalazi na veoma povoljnom i lijepom mjestu uz rijeku Savu, na tromeđi. Graniči sa Hrvatskom, to jest Evropskom unijom a nedaleko je i Srbija. Brčko ima prednost povoljnog položaja a i distrikt je, tako da postoje pojedine prednosti u tome, ističe Molnar.

Kao drugo, Brčko je najbliži grad u poređenju sa drugim gradovima BiH, otprilike 400 km od Siofoka, od same granice sa Mađarskom samo 200 km.

– U Brčkom postoji jedan soliter, koliko sam upoznat od 15 spratova, grad više ima izgled kao Village – City, zgrade su uglavnom iste visine, sličnog oblika i starije, osim nekoliko novih građevina u centru grada, koje su značajne za izgled grada. Sam grad je idealan, ako bi se modernizovao, zamislite jednu ili više modernih višespratnica koliko bi osvježile izgled grada, navodi Molnar.

Kaže da su primijetili da gradu nedostaje puno toga, kao na primjer pozorište ili teatar, muzej, bioskop, to jest kulturni centar za okupljanje, bazeni, sportska dvorana, tj. sportski centar za omladinu, uređeni parkovi, odmarališta uz rijeku… Osim toga, puno objekata iziskuje renoviranje, kao što su bolnica i Dom zdravlja, itd..

– Što se tiče izgradnje zgrade od 50 spratova, to je naša ideja za koju je potrebno puno rada i truda, kako bi se sprovela u djelo. Kao prvo, potrebna je lokacija, ispitati teren na kome bi se gradila, nosivost, opterećenje i sve drugo što prati jednu tako ozbiljnu gradnju. Drugo, koliko sam upoznat u Brčkom nije dozvoljena gradnja više spratova od 4 plus 1 prema trenutnom zakonu o gradnji. Za ovakav poduhvat sigurno će trebati puno strpljenja, vremena i prije svega dozvola za gradnju, kaže sagovornik portala BiznisInfo.

Dodaje da je firma zainteresovana i za objekat „Interplet“, jer je idealan za gradnju novih fabrika, koje su neophodne za zapošljavanje građana.

– Za sve naše postojeće ideje potrebna je saglasnost, međusobna saradnja, dobra komunikacija, volja i rad svih institucija u Brčko distriktu, kao i veoma bitna međunarodna saradnja, kako bi se krenulo prema realizaciji projekata za sveopšte dobro, ističe Molnar.

Kaže da je zadovoljan dosadašnjom saradnjom, a da su najbitniji razumijevanje, tolerancija i korektan odnos! Ljudi su, ističe, veoma prijatni i ljubazni, žele da pomognu i izađu u susret prilikom rješavanja nekog problema, veoma su vrijedni i radni, školovani, djeca su obrazovana, život miran, bez nasilja, i postoji osjećaj sigurnosti.

– Brčko je lijep grad, hajde neka bude još ljepši, zaključuje Molnar.

 

The post Mađari žele graditi u BiH zgradu od 50 spratova: Bit će najveća u regionu, a evo gdje će se nalaziti appeared first on Kameleon M&M.

O autoru: A Aničić

Pročitaj više

Trgovački lanac Bingo ponovo povećava plate svojim zaposlenicima

Da radna snaga postaje imperativ velikog broja kompanija pokazuju izazovi kroz koje prolazi Bosna i ...

Zlatni Partneri

made in bih zlatni

Partneri

made in bih sponzori

Medijski Partneri

made in bih mediji