Home / Vijesti / Na Koksari instaliran savremeni sistem upravljanja radom sisača koksnog gasa

Na Koksari instaliran savremeni sistem upravljanja radom sisača koksnog gasa

Na fabrici Koksara u Global Ispat Koksnoj Industriji d.o.o. Lukavac (GIKIL) uspješno je izvršena zamjena sistema upravljanja radom sisača koksnog gasa.

Riječ je o migraciji sa jednog na drugi sistem upravljanja, tako što je postojeći sistem, koji je radio na staroj verziji SIEMENS PCS7 v7, uspješno prebačen na napredniji sistem upravljanja koji sada radi sa novom verzijom SIEMENS PCS7 v9.

– Posao zamjene upravljanja automatskim sistemima uradila je jedna od najkompetentnijih i najstručnijih firmi elektronske opreme u regiji. Zajedno sa njima radili su i naši inženjeri, koji su također na djelu pokazali zavidno znanje i sposobnosti. Cjelokupan proces se radio ručno, a ono što je najvažnije jeste da rad baterije i ostalih pogona u fabrici niti u jednom trenutku nije bio upitan, zahvaljujući timskom radu i stručnosti operatera sa Kondenzacije i baterije. Ovo je najsavremeniji sistem upravljanja u svijetu koji je od dosadašnjeg bolji u svakom smislu, a prema predočenim parametrima i do 15 puta bolji od ranijeg, kazala je Hanka Ikanović, Upravnik Kondenzacije na fabrici Koksara.

Prednosti koje donosi novi investicioni sistem su višestruke.

– Prije svega, povećana je sigurnost rada sisača. Također, benefiti koji će ubrzo postati primjetni, nakon urađenog posla, su i bolja vuča koksnog gasa, smanjena mogućnost ispada, bolja temperatura i praćenje pritiska gasa kao i bolje i sigurnije blokade sa mogućnošću prikaza čak i najmanje greške u radu sisača, istakao je Huso Jašarević, direktor fabrike Koksara.

Realizacija ovog projekta još jedna je potvrda tehnološko-proizvodnih poboljšanja na kojima se posljednjih mjeseci u GIKIL-u vrijedno radi. U narednim danima u rad će biti pušten i filter za otprašivanje na separaciji koksa čime će se postići i dodatni korak ka zaštiti okoliša u cjelini.

The post Na Koksari instaliran savremeni sistem upravljanja radom sisača koksnog gasa appeared first on Kameleon M&M.

O autoru: A Aničić

Pročitaj više

Znate li zašto naučnici nastoje da trajno ELIMINIRAJU SAGORIJEVANJE iz svakodnevnog života?

Sagorijevanje je veoma opasan proces koji je štetan za zdravlje, bilo da se radi o ...

Zlatni Partneri

made in bih zlatni

Partneri

made in bih sponzori

Medijski Partneri

made in bih mediji