Warning: fopen(/tmp/custom-gyfYrK.tmp): failed to open stream: Disk quota exceeded in /home/budipono/public_html/wp-admin/includes/class-wp-filesystem-ftpext.php on line 139

Warning: unlink(/tmp/custom-gyfYrK.tmp): No such file or directory in /home/budipono/public_html/wp-admin/includes/class-wp-filesystem-ftpext.php on line 142
Najveća dobit ikada: Kako su banke u BiH za devet mjeseci zaradile 318 miliona KM?! // Budi Ponosan "Made in BiH"
Home / Vijesti / Najveća dobit ikada: Kako su banke u BiH za devet mjeseci zaradile 318 miliona KM?!

Najveća dobit ikada: Kako su banke u BiH za devet mjeseci zaradile 318 miliona KM?!

Dobit bankarskog sektora u BiH poslije oporezivanja sa 30. septembrom 2017. godine narasla je na rekordnih 318,4 mil. KM, što je čak 48,1 posto više nego u istom periodu prošle godine kada je dobit iznosila 214,9 mil. KM, pokazuje analiza portala Indikator.ba.

Rast profitabilnosti u ovoj godini je skokovit: nakon 119,6 mil. KM u prvom kvartalu, dobit se na polugodištu popela na 215,2 mil. KM da bi nakon devet mjeseci skočila na 318,4 mil. KM.

Bankarski sektor (ukupno 23 banke) jednim dijelom crpio je poboljšanje poslovanja iz kreditnog rasta koji je unekoliko oživio u odnosu na raniji period, budući da je, prema podacima CBBiH, posuđivanje novca u septembru 2017. godine u odnosu na isti mjesec prošle godine povećano za 6,4 %, iznosivši ukupno 18,1 mlrd KM, a čemu je više doprinosio korporativni sektor od sektora maloprodaje (rast 8,3% naspram 6,8%).

Ubrzanje se najvećim dijelom dogodilo u 2017. godini budući da je kreditni rast za devet mjeseci (u septembru u odnosu na decembar 2016) iznosio 5,3%.

Pozitivan razvoj dogodio se i u segmentu depozita koji su u odnosu na prethodno razdoblje rasli po stopi od 11,1 posto dostigavši iznos od 19,1 mlrd. KM. Rast depozita vođen je rastom štednje stanovništva koja je premašila iznos od 11 milijardi KM (tačnije 11,02 mlrd. KM).

Ukupan prihod banaka iznosio je 1,067 mlrd KM i veći je za oko 9,4% u odnosu na devet mjeseci 2016. godine, kada je bio 975,5 miliona KM. Neto prihod od kamata iznosi 619,4 mil. KM i zabilježio je skroman rast od 3,47% u odnosu na prošlogodišnje razdoblje.

Udio prihoda od kamata u ukupnom prihodu bilježi pad sa lanjskih 61,4% na 58,0 %. Relativno “mršav” rast prihoda od kamata banke su nadomjestile većim prihodima od naknada i provizija.

Povećanje ovih prihoda uočljivo je kod većeg broja banka, što su i komitenti osjetili kroz poskupljenje pojedinih vrsta bankarskih usluga.

Ovo je samo dio analize koja je objavljena u publikaciji Indikator.ba Plus br. 11, iz novembra prošle godine.

Izvor: idikator.ba

The post Najveća dobit ikada: Kako su banke u BiH za devet mjeseci zaradile 318 miliona KM?! appeared first on Kameleon M&M.

O autoru: A Aničić

Pročitaj više

Trgovački lanac Bingo ponovo povećava plate svojim zaposlenicima

Da radna snaga postaje imperativ velikog broja kompanija pokazuju izazovi kroz koje prolazi Bosna i ...

Zlatni Partneri

made in bih zlatni

Partneri

made in bih sponzori

Medijski Partneri

made in bih mediji