Home / Vijesti / Najveća proizvodnja uglja od rata

Najveća proizvodnja uglja od rata

Rudnici Koncerna Elektroprivrede BiH u oktobru i ukupno za period januar-oktobar ove godine ostvarili su najveću proizvodnju uglja od ulaska u Koncern. U sedam rudnika uglja u sastavu Koncerna u proteklom mjesecu proizvedeno je 509.770 tona uglja, što je najveća ostvarena mjesečna proizvodnja uglja od rata.

Planska proizvodnja

– Dolaskom na ovu poziciju u Vladi Federacije mi smo postavili jasan koncept oporavka rudnika koji je predviđen u četiri godine. Ono što smo do sada uradili u prethodne dvije godine je da smo u 2016. godini podigli proizvodnju za 430.000 tona te da smo u prvih deset mjeseci 2017. podigli proizvodnju u odnosu na prethodnu godinu za još 500.000, što ukupno čini oko 950.000 tona. Ovaj rezultat je omogućio da rudnici iz ogromnih dubioza i minusa u poslovnom smislu pođu poslovati pozitivno. Radi se o rudnicima Gračanica (Gornji Vakuf/Uskoplje), Breza i Kakanj koji su za devet mjeseci 2017. godine pozitivno poslovali. U septembru smo imali još i Kreku i Bilu koji su također pozitivno poslovali. Sve je to pomoglo da imamo uglja u elektranama, da za prvih deset mjeseci ove godine termoelektrane u Tuzli i Kaknju ostvaruju plansku proizvodnju, izjavio je za Oslobođenje Nevad Ikanović, izvršni direktor za proizvodnju u JP EPBiH.

On je objasnio da je ovo rezultat jasnog koncepta rada i provođenja u rudnicima zajedno sa upravom Elektroprivrede i da je malo ko mogao pretpostaviti da će biti ostvareni ovako dobri rezultati.

– Vjerovao sam da imamo snage, kapaciteta i znanja da, uprkos teškom i složenom stanju u rudnicima, zajedničkim radom i jasnom vizijom možemo ostvariti ovakve rezultate. To se pokazalo u 2016, a pokazuje se i u 2017. godini. Ono što nas dalje očekuje jeste nastavak procesa restrukturiranja rudnika uglja, da se izvrše transformacije u određenim cjelinama i da radimo konstantno na povećanju proizvodnje i podizanju sigurnosti i zaštite u rudnicima za uposlenike, te da investicioni ciklus privedemo kraju kako bismo imali konačno ekonomski održive rudnike, istakao je Ikanović.

Još 100.000 tona

Posebno dobar rezultat ostvario je Rudnik Breza koji je u prvih deset mjeseci 2017. ispunio godišnji plan od 560.000 tona komercijalnog uglja. Prema riječima direktora Ćamila Zaimovića, očekuje se da će do kraja godine iskopati još 100.000 tona uglja. Sveukupno će, veli, to biti rekordna godišnja proizvodnja uglja u historiji ovog ugljenokopa dugoj 110 godina.

– Uvođenjem novog čela, Breza će izbaciti komorni način rada i na taj način povećati humanizaciju rada i ostvarivati još bolje rezultate, poručio je Zaimović.

Ostvarivanje većeg plasmana uglja osiguralo je rudnicima uglja u koncernu veće prihode. U prvih devet mjeseci 2017. prihodi su veći za 33.789.462 KM ili 15,33 posto u odnosu na isti period u 2016, odnosno veći za 48.424.736 KM ili 23,5 posto u odnosu na isti period 2015. godine, dok su troškovi zadržani skoro na istom nivou u sve tri posmatrane godine.

U periodu januar-oktobar 2017. u JP Elektroprivreda BiH ostvarena je ukupna proizvodnja električne energije od 5.768 GWh.

 

 

Izvor:  oslobodjenje

The post Najveća proizvodnja uglja od rata appeared first on Kameleon M&M.

O autoru: A Aničić

Pročitaj više

Trgovački lanac Bingo ponovo povećava plate svojim zaposlenicima

Da radna snaga postaje imperativ velikog broja kompanija pokazuju izazovi kroz koje prolazi Bosna i ...

Zlatni Partneri

made in bih zlatni

Partneri

made in bih sponzori

Medijski Partneri

made in bih mediji