Home / Vijesti / Nakon više od 10 godina stečaja oživjela jedina fabrika radijatora u BiH

Nakon više od 10 godina stečaja oživjela jedina fabrika radijatora u BiH

Nakon što je više od 10 godina bila u stečaju, jedina fabrika radijatora u BiH “Termal” u Loparama ponovo je oživjela. Posao su dobila 72 radnika majevičkog kraja, a u toku je i izgradnja novih pogona, što će doprinijeti povećanju broja zaposlenih.

Kako bi vratili život u majevički Termal, pred investitorom, preduzećem “Lafat komerc” iz Kalesije, bio je težak zadatak krenuti od nule. Uz značajna ulaganja izvršena je revitalizacija i remont pogona, zaposleno više od 70 radnika i oživljena privreda ovog kraja.

“Dosadašnja ulaganja premašuju cifru za koju je kupljen ‘Termal’ i do tri puta. Radi se o firmi koja ima domaćinski odnos i nešto što je naišlo na odobravanje svih građana Lopara, koji su se uvjerili da je ovo najozbiljnija priča koja se ovdje dogodila”, ističe loparski načelnik Rado Savić.

“Bila je potrebna milionska investicija, morali smo raditi remont linije za proizvodnju radijatora. Očekujemo u skorije vrijeme i liniju za farbanje radijatora. Bit će to velika i ozbiljna linija”, kaže direktor “Termala” Mahir Hamzić.

Pored postojeće, investitor je i proširio proizvodnu djelatnost u Termalu. Tako je ovdje pokrenuta i proizvodnja kotlova na pelet, kao i cisterne za ulje i gorivo – tržište već ugovoreno.

“Trenutno su to Rumunija, Srbija, Bugarska. Imamo i jedan veliki projekt s Crnom Gorom, a što se tiče Evrope – Holandija”, navodi Hamzić.

U toku je gradnja hale za proizvodnju peleta, a trebala bi biti završena do januara, kada će još oko 70 radnika dobiti zaposlenje.

“To će biti onda 150-160 zaposlenih, što je zaista odlično, s obzirom na to da je problem u Loparama ,kao i svim drugim sredinama odlazak mladih, a ovo je prilika da ostanu i da se zaposle”, zaključuje načelnik Savić.

Povećanjem broja zaposlenih, ali i modernizacijom proizvodnje “Termal” nastoji osigurati svoje mjesto na tržištu zapadne Evrope. Cisterne izvoze u Holandiju, a kamini i kotlovi na pelet namijenjeni su tržistu Rusije, Albanije, Srbije, Mađarske, Italije, Njemačke i Austrije.

Izvor: Federalna.ba

 

The post Nakon više od 10 godina stečaja oživjela jedina fabrika radijatora u BiH appeared first on Kameleon M&M.

O autoru: A Aničić

Pročitaj više

Trgovački lanac Bingo ponovo povećava plate svojim zaposlenicima

Da radna snaga postaje imperativ velikog broja kompanija pokazuju izazovi kroz koje prolazi Bosna i ...

Zlatni Partneri

made in bih zlatni

Partneri

made in bih sponzori

Medijski Partneri

made in bih mediji