Warning: fopen(/tmp/custom-9KJEAL.tmp): failed to open stream: Disk quota exceeded in /home/budipono/public_html/wp-admin/includes/class-wp-filesystem-ftpext.php on line 139

Warning: unlink(/tmp/custom-9KJEAL.tmp): No such file or directory in /home/budipono/public_html/wp-admin/includes/class-wp-filesystem-ftpext.php on line 142
Njemačka traži više od milion radnika: Evo kojih im zanimanja nedostaje // Budi Ponosan "Made in BiH"
Home / Vijesti / Njemačka traži više od milion radnika: Evo kojih im zanimanja nedostaje

Njemačka traži više od milion radnika: Evo kojih im zanimanja nedostaje

U Njemačkoj nije popunjen rekordno veliki broj radnih mjesta – više od 1,1 miliona, a najviše fale građevinski i radnici u prerađivačkom sektoru.

Institut za istraživanje tržišta rada u Nirnbergu navodi da je krajem prošle godine u Njemačkoj 1.183.000 radnih mjesta bilo nepopunjeno, što je za 128.000 više nego u istom periodu prošle godine. Njemačka građevinska preduzeća trenutno traže oko 100.000 radnika različitih profila.

Manjak stručnjaka postoji u gotovo svim sektorima, posebno u onima sa tehničkim predznakom. Mediji navode da su među najtraženijim mehatroničari, elektrotehničari, medicinski tehničari, programeri, inženjeri svih profila, kao i klasični zanati poput limara i vodoinstalatera.

Tradicionalno je jaka potražnja i za medicinskim osobljem, a u posljednje vrijeme vlada velika nestašica instruktora vožnje, što je u vezi sa manjkom vozača autobusa i kamiona.

Izvor: oslobođenje.ba

The post Njemačka traži više od milion radnika: Evo kojih im zanimanja nedostaje appeared first on Kameleon M&M.

O autoru: A Aničić

Pročitaj više

Trgovački lanac Bingo ponovo povećava plate svojim zaposlenicima

Da radna snaga postaje imperativ velikog broja kompanija pokazuju izazovi kroz koje prolazi Bosna i ...

Zlatni Partneri

made in bih zlatni

Partneri

made in bih sponzori

Medijski Partneri

made in bih mediji