Home / Vijesti / Novi biznis Dragana Turića: Prodao benzinske pumpe i napravio farmu

Novi biznis Dragana Turića: Prodao benzinske pumpe i napravio farmu

Unazad godinu novotravnički poduzetnik Dragan Turić imao je lanac benzinskih pumpi u Federaciji BiH, a onda se odlučio da biznis s naftom zamijeni poljoprivrednom proizvodnjom, piše Avaz.

Benzinske pumpe zamijenila je savremena farma u Trenici kod Novog Travnika sa 200 junadi za tov. U objekte i stoku za intenzivni tov junadi utrošeno je oko milion maraka.

“Novi Travnik je nekad bio industrijska sredina. Nakon rata, malo toga je ostalo od nekadašnje industrije. Nama koji smo ostali ovdje u Novom Travniku sada bi na prvom mjestu trebala biti poljoprivreda jer imamo prirodne resurse. Ovo je kraj bogat šumom, mnogi su se počeli baviti obradom zemlje i poljoprivredom, uzgaju maline, ali i uzgojem stoke. Tako sam i ja krenuo. Nisam se više vidio u naftnoj industriji i htio sam napraviti jednu pozitivnu priču u poljoprivredi i uspio sam. Ovo je prva godina. Nisam ranije radio ovaj posao”, priča nam Dragan.

Sve na farmi je po standardima Evropske unije, od junadi preko neophodnih mašina za održavanje i prehranu. Potrebe za tovnom junadi postoji jer jedan ciklus od 200 grla može podmiriti tržište srednje Bosne.

“Ovim poslom se može ostvariti fina zarada koja otvara prostor za proširenje posla. Ovo je solidan posao kojim se ljudi mogu baviti. Na samoj farmi direktno i indirektno sam angažirano devet ljudi”, kaže Dragan.

Izvor: Avaz

The post Novi biznis Dragana Turića: Prodao benzinske pumpe i napravio farmu appeared first on Kameleon M&M.

O autoru: A Aničić

Pročitaj više

Banke u BiH nastavile s blagim pooštravanjem kreditnih standarda

Centralna banka Bosne i Hercegovine provela je anketu o kreditnoj aktivnosti banaka u BiH. Rezultati ...

Zlatni Partneri

made in bih zlatni

Partneri

made in bih sponzori

Medijski Partneri

made in bih mediji