Home / Vijesti / Novi projekat u TK: Šansa za nezaposlene u metalskoj branši

Novi projekat u TK: Šansa za nezaposlene u metalskoj branši

Dvadeset nezaposlenih osoba metalske struke koji se vode na evidenciji nezaposlenih u Tuzlanskom kantonu imat će priliku dokvalifikovati se ili prekvalifikovati za zvanje certificiranog zavarivača. Program je fokusiran na nezaposlene osobe koje nemaju potrebna znanja i vještine, posebno kada su u pitanju nove metode i tehnologije rada.

„Riječ je o zavarivačima, bravarima, mašinskim tehničarima, instalaterima grijanja i klimatizacije kojih trenutno imamo najviše na evidenciji“, kazao je Senad Muhamedbegović, direktor Službe za zapošljavanje TK.

Riječ je o projektu kojeg uz pomoć sredstava Vlade TK i Federalnog zavoda za zapošljavanje realizuje Ministarstvo privrede TK i kantonalna Služba za zapošljavanje, a kojem je cilj odgovoriti zahtjevima tržišta, te istovremeno smanjiti nezaposlenost u kanotnu. Ukupna vrijednot projekta je 170.000 KM.

„Cilj ovog projekta je uspostavljanje uzajamne saradnje ove dvije institucije, a u cilju osposobljavanja nezaposlenih mladih ljudi koji su u potrazi za zaposlenjem, da brže dođu do posla i da na neki način odgovorimo aktuelnim problemima koji su prisutni u BiH, a to je odlazak mladih ljudi“, poručio je Jakub Suljkanović, premijer TK.

TK je poznat kao kanton u kojem je zastupljena značajna metalna industrija a cilj je da se nezaposleni kroz osposobljavanje, odnosno prekvalifikaciju i dokvalifikaciju brže zaposle kod poznatog poslodavca. Stoga je program usmjeren prije svega na specijalizovane institucije.

„Imali smo i primjedbe koje govore da će oni kada završe, jer su to visokospecijalizirana zanimanja – zavarivača pod pritiskom, da će ti radnici otići. Zato će prije svega morati potpisati ugovor sa obavezom rada do pet godina, i tek tada će dobiti priliku da se prekvalificiraju. Trenutno takva prekvalifikacija košta između 5 i 8.000 KM, a u ovom slučaju ga neće koštati ništa“, tvrdi Osman Puškar, ministar privrede TK.

Postoje i sredstva i potreba, ali i želja da se ovakvi programi realizuju što češće na čemu će Vlada raditi i u narednoj godini, jer ima namjeru i u budžetu za 2019. godinu planirati sredstva za slične projekte. A sredstava još uvijek ima i u budžetu Službe za zapošljavanje TK, zbog čega pozivaju poslodavce da se zajedno sa resornim ministarstvom uključe u stvaranje programa koji će biti konkurentni na tržištu rada TK.

The post Novi projekat u TK: Šansa za nezaposlene u metalskoj branši appeared first on Kameleon M&M.

O autoru: A Aničić

Pročitaj više

Trgovački lanac Bingo ponovo povećava plate svojim zaposlenicima

Da radna snaga postaje imperativ velikog broja kompanija pokazuju izazovi kroz koje prolazi Bosna i ...

Zlatni Partneri

made in bih zlatni

Partneri

made in bih sponzori

Medijski Partneri

made in bih mediji