Home / Vijesti / Od idućeg mjeseca novi javni pozivi za grantove iz programa “EU4Business”

Od idućeg mjeseca novi javni pozivi za grantove iz programa “EU4Business”

Od idućeg mjeseca počeće objavljivanje javnih poziva za grantove unutar programa Evropske unije “EU za biznis” /EU4BUSINESS/, vrijednog 30 miliona eura, najavio je rukovodilac ovog programa Nils Vecel /Nils Wetzel/.

“U martu će biti objavljen javni poziv za mala i srednja preduzeća, u aprilu za turizam, u junu za izvozno orijentisana preduzeća i u oktobru za ruralni razvoj. Postoji i dio koji se odnosi na podršku javnom sektoru da se pripremi za upravljanje sredstvima iz fondova EU”, rekao je Vecel.

Pozivi će se odnositi na partnerstva, a svako partnerstvo mora biti između javnog i privatnog sektora. Aplikanti mogu učestvovati u više poziva. U određenim pozivima finansiraće se samo određene regije, ali aplikant ne mora biti iz tih određenih regija.

“Za turizam imamo 1,5 milion eura odnosno po 300.000 eura za pet partnerstava, za izvoznički sektoru tri miliona eura odnosno po 300.000 eura za deset partnerstava, te 1,5 milion eura za mala i srednja preduzeća odnosno po 100.000 eura za 15 kompanija”, precizirao je Vecel.

Prema njegovim riječima, inovativnost je ključ razvoja i rasta malih i srednjih preduzeća i najčešće se pod tim podrazumijevaju patenti, ali je u BiH situacija nešto drugačija.

“Ovdje u BiH pod inovativnosti se podrazumijevaju korjenite promjene u organizacionim strukturama firmi, unapređenje proizvodnih procesa i prelazak na marketinški orijentisano poslovanje”, rekao je Vecel predstavljajući ovaj program u Prijedoru.

“Na jednoj strani obezbjeđujemo fondove kompanijama koje žele inovaciju, a na drugoj subjektima koje im mogu ponuditi tu inovaciju. Mi ćemo obezbijediti sredstva, a uključeni subjekti znanja i vještine”, naveo je Vecel.

On je pojasnio da bi jedan od primjera inovativnosti mogao biti prelazak sa “papirnog” na elektronsko poslovanje u oblasti nabavki, gdje bi se mogla uključiti kompanija koja želi takvu inovaciju i IT kompanija koja joj može obezbijediti softver za to.

Program “EU za biznis” realizuje se do 2022. godine. Osim EU, finansijeri su i UNDP, njemački GIZ i Međunarodna organizacija rada /ILO/. Predstavljen je na trodnevnoj konferenciji o međuopštinskoj saradnji na privlačenju investicija koju je ove sedmice organizovala Agencija za ekonomski razvoj grada Prijedora PREDA-PD, a koja je okupila oko stotinu učesnika iz Slovenije, Hrvatske, BiH i Srbije.

Akta.ba

The post Od idućeg mjeseca novi javni pozivi za grantove iz programa “EU4Business” appeared first on Kameleon M&M.

O autoru: A Aničić

Pročitaj više

Znate li zašto naučnici nastoje da trajno ELIMINIRAJU SAGORIJEVANJE iz svakodnevnog života?

Sagorijevanje je veoma opasan proces koji je štetan za zdravlje, bilo da se radi o ...

Zlatni Partneri

made in bih zlatni

Partneri

made in bih sponzori

Medijski Partneri

made in bih mediji