Home / Vijesti / Pametna organizacija: Napravite idealnu zajedničku sobu za djevojčicu i dječaka

Pametna organizacija: Napravite idealnu zajedničku sobu za djevojčicu i dječaka

Imati sina i kćerku za većinu je roditelja ostvarenje snova, ali ako u vašem domu nema dovoljno mjesta za dvije dječje sobe, to često zna predstavljati problem. Potrebno je mudro osmisliti prostoriju koju će djeca dijeliti i prilagoditi ju potrebama djevojčica i dječaka, što katkad nije tako jednostavan zadatak. Ali bez brige, jer tu mi uskačemo u pomoć. Evo nekoliko savjeta kako zajedničku dječju sobu pretvoriti u udobnu, funkcionalnu i oku ugodnu oazu za djevojčice i dječake

Pametno iskoristite prostor

Prvo što trebate napraviti je izmjeriti sobu kako biste kasnije tokom kupovine namještaja bili sigurni da će sve što ste naručili stati i da prostor neće biti pretrpan. Zatim na komadu papira skicirajte nekoliko opcija s različitim rasporedom namještaja kako biste lakše odredili željenu viziju interijera. Postoje i brojne mobilne aplikacije koje na zabavan način nude mogućnost razvijanja kreativnosti prilikom uređenja interijera, kao i realniju viziju završnog uređenja, pa ne bi bilo loše pokušati se poigrati nekom od njih.

Kada ste sigurni u to kako želite da izgleda raspored osnovnog namještaja – kreveta, ormara i radnih stolova – bacite se u potragu za akcijama. Trgovine namještajem često znaju imati odlične ponude i popuste koji itekako znaju biti isplativi. NamYEStaj.ba ima odličnu ponudu komada koje ćete iskombinovati i dobiti idealno uređen prostor za vaše klince, tačno prema njihovom senzibilitetu i potrebama.

Učinite sobu funkcionalnom i udobnom

Odaberite namještaj koji će najbolje odgovarati potrebama djece. Ukoliko imate dvoje djece (djevojčicu i dječaka) slične dobi, njihove potrebe su sličnije nego kada je razlika u godinama veća, pa je i puno lakše urediti prostor. Ako je soba manje kvadrature i ne želite da izgleda prenatrpano, odlično rješenje su kreveti na sprat koji štede prostor, a mnogi od njih imaju i ladice te police u koje je moguće pospremiti posteljinu i igračke.

Ako su djeca starija ili je razlika u godinama nešto veća, odaberite neutralniji namještaj koji ćete začiniti detaljima po želji svakog djeteta. Ako je prostor manji i odlučite se za krevet na sprat, znajte da soba svejedno može izgledati ‘odraslo’, što je tinejdžerima jako važno.

Ukoliko je soba dovoljno prostrana za dva samostalna kreveta, uz dno kreveta možete postaviti ormariće ili otvorene police za skladištenje stvari. Pazite da maksimalno iskoristite prostor, a da on istovremeno ne izgleda prenatrpano. Odaberite krevete s donjom ladicom, što također olakšava pohranu stvari.

Radne stolove u sobi moguće je postaviti na razne načine, a da pritom uštedite prostor. U ćošak sobe možete postaviti kutni sto s dvije stolice, možete odabrati sklopivi sto ili pak umjesto noćnih ormarića sa svake strane kreveta postaviti pisaći sto. Umjesto velikih radnih stolova s ladicama koji zauzimaju puno mjesta, odaberite manje stolove bez ladičara, a za pohranu stvari iskoristite zidne police.

Ormar je također važan dio sobe. Potreban vam je veliki ormar (ili dva zasebna) koji će imati dovoljno mjesta za dvoje ili više djece. Ukoliko se odlučite za zajednički ormar, unutrašnjost možete podijeliti tako da police oblijepite ljepljivim papirom u dvije boje kako ne bi došlo do svađe između djece.

Razmislite o potrebama djece

Sobu uredite ovisno o dječjoj dobi, afinitetima, hobijima i omiljenim bojama. Ako su djeca manja, napravite im više prostora za igru tako da naprimmjer jedan dio sobe postavite sto i stolice za čajanku, a u drugi dio sobe tepih-stazu za vožnju autića.

Osigurajte djeci kutak s igračkama kako biste ih motivisali da slažu igračke na svoje mjesto, a kada krenu u školu, dječji kutak zamijenite radnim stolovima i školskim priborom. Osluškujte potrebe svoje djece i kako ona rastu, postepeno manjim preinakama preuređujte sobu onako kako njima najviše u toj dobi odgovara. Komadi koje ćete pronaći na namYESta.ba savršena su minimalistička podloga koju ćete lako nadograditi prema potrebama malih domaćina.

Poigrajte se detaljima

Sada kada imate namještaj, vrijeme je da se poigrate detaljima koji uistinu čine razliku. Krevete i prostor oko kreveta začinite različitim detaljima u stilu djevojčica, odnosno u stilu dječaka. Stavite na krevet posteljinu u različitim bojama, dekorišite noćne ormariće zanimljivim figuricama i ukrasima, krevete ukrasite zanimljivim jastucima, a iznad kreveta zakačite okvire za slike s cool natpisima. U nastavku pogledajte nekoliko zanimljivih prijedloga koje smo izdvojili za vas.

The post Pametna organizacija: Napravite idealnu zajedničku sobu za djevojčicu i dječaka appeared first on Kameleon M&M.

O autoru: A Aničić

Pročitaj više

Znate li zašto naučnici nastoje da trajno ELIMINIRAJU SAGORIJEVANJE iz svakodnevnog života?

Sagorijevanje je veoma opasan proces koji je štetan za zdravlje, bilo da se radi o ...

Zlatni Partneri

made in bih zlatni

Partneri

made in bih sponzori

Medijski Partneri

made in bih mediji