Home / Vijesti / Pokrenuta StartUp akademija u Žepču i Gračanici

Pokrenuta StartUp akademija u Žepču i Gračanici

StartUp akademija s fokusom na sticanje modernih poduzetničkih vještina kroz praktični rad uspostavljena je u Gračanici i Žepču zahvaljujući podršci EU i Vlade Njemačke kroz EU ProLocal.

Nedavno uspostavljena StartUp Akademija u Gračanici i Žepču omogućila je polaznicima sticanje korisnih znanja i vještina za uspjeh njihovih poslovnih ideja. Akademiju je pohađalo 12 žena i 15 osoba mlađih od 40 godina, koje se smatraju osjetljivim kategorijama kada je riječ o nezaposlenosti.

„U radu sa stručnjacima iz oblasti financija, marketinga i poslovne ekonomije, polaznici su u okviru sedam edukativnih modula i sa fondom od 80 sati prošli kroz najvažnije korake u razvoju biznis modela”, objašnjava direktorica Razvojne agencije Žepče Branka Janko.

Inače ova Razvojna agencija je uspostavila Akademiju u okviru projekta „Povećanje razvojnih potencijala kroz uvođenje instrumenata koji potiču poduzetništvo, međuopćinsku suradnju i nova ulaganja” u saradnji sa Općinom Gračanica.

Projekat je implementiran zahvljujući finansijskoj podršci Evropske unije i Vlade Njemačke pruženoj kroz EU ProLocal kojeg sprovodi GIZ.

“Radi se o edukativno-mentorskom programu koji ima za cilj da osobama s dobrim poslovnim idejama pruži podršku u početnoj fazi razvoja i u okviru koje se budući poduzetnici uče zanatu poduzetnika “, rekla je Janko.

Značajna inicijativa za mlade ljude

Polaznici Akademije su stekli znanja o biznis modelima, kreiranju vrijednost koju kupci žele, osnovama marketinga i brendinga i usavršili prezentacijske i pregovaračke vještine, te tako stvorili temelj za uspjeh svog poduzetničkog poduhvata. Od ukupno 18 polaznika i 12 razvijenih poslovnih ideja, četiri su proglašene najboljim.

„Dobili smo praktične savjete, praktične primjere kroz koje smo naučili kako prezentirati svoju ideju i privući investitore, poslovne partnere, pa i kupce”, mišljenje je Dijane Jelić iz Žepča, koja je idejni tvorac jedne od pobjedničkih poslovnih ideja.

Njena aplikacija će roditelje širom BiH i svijeta alarmom upozoravati kad je i u kojoj količini vrijeme za doziranje lijeka bolesnom mališanu, i omogućiti praćenje informacija o temperaturi i ostalim informacijama relevantnim za proces liječenja. Aplikacija je trenutno u fazi razvoja i bit će dostupna i na engleskom jeziku.

Da su inicijative poput StartUp akademije vrlo korisne u svim sredinama, a posebno u manjim općinama, istakla je Dijana.

„Uzmem li svoju ideju kao primjer, shvatam da ja nikada ne bih sama znala od čega krenuti u daljem razvoju biznisa. A sada imam dovoljno poslovnog znanja, da mogu ponosno reći da sam iz Žepča, ali da imam ideju koja je oduševila i Sarajevo i Zagreb,“ kaže Dijana.

Kenan Mehić i Kerim Grbić iz Gračanice žele u svojoj regiji, a potom i u BiH, predstaviti akvaponski sistem uzgoja organskog voća i povrća u vode bez korištenja zemlje, uz istovremeni uzgoj riba koje proizvode prirodno đubrivo za biljke. Ovaj novi trend u proizvodnji u odnosu na tradicionalni način uzgoja osigurava zdravo i svježe voće i povrće tokom cijele godine i veće prinose.

„Startup akademije su jedinstvena prilika mladim ljudima za usavršavanje, koje ne dozvoljavaju da stojite u jednoj tački, već da konstantno napredujete“, smatraju Kenan i Kerim.

“StartUp akademija će i nakon ovog projekta nastaviti sa radom kao stalni instrument putem kojeg ćemo djelovati na razvoj i podršku poduzetništvu generalno, a posebno kod mladih i žena u Žepču i Gračanici, ali i širiti primjere dobre prakse za start-up biznise na susjedne općine koje budu iskazale svoj interes za ovom vrstom programa.“ , zaključuje Janko.

Ovo je samo jedan od rezultata podrške Evropske unije i njemačke vlade ekonomskom razvoju u BiH kroz projekat EU ProLocal koji implementira GIZ.

The post Pokrenuta StartUp akademija u Žepču i Gračanici appeared first on Kameleon M&M.

O autoru: A Aničić

Pročitaj više

Sparkasse Bank dd BiH podržala šetnju za djecu sa Down sindromom u Sarajevu

 Sparkasse Bank dd BiH je donacijom podržala šetnju za djecu sa Down sindromom pod motom ...

Zlatni Partneri

made in bih zlatni

Partneri

made in bih sponzori

Medijski Partneri

made in bih mediji