Warning: fopen(/tmp/custom-zwbu6w.tmp): failed to open stream: Disk quota exceeded in /home/budipono/public_html/wp-admin/includes/class-wp-filesystem-ftpext.php on line 139

Warning: unlink(/tmp/custom-zwbu6w.tmp): No such file or directory in /home/budipono/public_html/wp-admin/includes/class-wp-filesystem-ftpext.php on line 142
Preporuke za smanjenje nezaposlenosti // Budi Ponosan "Made in BiH"
Home / Vijesti / Preporuke za smanjenje nezaposlenosti

Preporuke za smanjenje nezaposlenosti

“U grupi suficitarnih, odnosno deficitarnih uglavnom nalaze ista zanimanja. To je rezultat obrazovanja kadrova koja ne trebaju tržištu, odnosno manjeg broja upisanih u škole koje obrazuju one radnike koji su nam potrebni. Zato je ova konferencija važna da pokuša dati odgovore i preporuke kako u budućnosti smanjiti školovanje kadrova koji nemaju perspektivu na tržištu rada, odnosno na koji način dati informaciju ljudima o tome šta je potrebno tržištu rada”, kazao je direktor Agencije za rad i zapošljavanje BiH Muamer Bandić.

Bandić je istakao da od izbora profesije zavisi mnogo toga u životu, između ostalog i da li će osoba biti zaposlena ili nezaposlena.

“Nerealno je očekivati da dijete od 14-15 godina razmišlja toliko daleko u budućnost, te mu je stoga neophodna stručna pomoć. Upravo u toj fazi krucijalnu ulogu imaju stručne osobe u školama i službama za zapošljavanje. Zato je naš cilj stvoriti sistem koji će pomoći ljudima da odaberu zanimanja potrebna tržištu rada”, rekao je Bandić.

Nakon uspješnog rada, dva radna panela i brojnih prezentacija, konferencija je identificirala nekoliko problema i ponudila rješenja. Na nivou uočenih problema prepoznato je da ponuda na tržištu rada ne odgovara poslodavcima, da radna snaga ne zadovoljava potrebe tehničko-tehnološkog razvoja, zatim da ne postoje standardi u provođenju modela profesionalne orijentacije jednaki za sve aktere na tržištu rada, te da praćenje ponude i potražnje na tržištu rada nije adekvatno.

Konferencija “Profesionalna orijentacija – mehanizam za dugoročno smanjenje nezaposlenosti” rezultirala je sljedećim zaključcima i preporukama:

1. Intenzivirati aktivnosti na razvijanju svijesti o značaju profesionalne orijentacije kod djece, omladine i svih koji na bilo koji način utiču na odabir buduće profesije.

2. Definisati jedinstvene standarde i modele za provođenje profesionalne orijentacije (primarne i sekundarne) na svim obrazovnim nivoima i u službama za zapošljavanje.

3. Uspostaviti međusektorsku saradnju između obrazovnih institucija, privrednih komora, udruženja poslodavaca i službi za zapošljavanje na kantonalnom nivou, a eventualno formirati ustanovu koja je nadležna za tu oblast.

4. Na entitetskim nivoima uspostaviti mehanizam koordinacije upisnih politika, povećanja efikasnosti planiranja i sistema za praćenje ponude i potražnje na tržištu rada.

5. Osmisliti i započeti realizaciju zajedničkih programa škola, poslodavaca i službi za zapošljavanje u oblasti profesionalne orijentacije (realni susreti i praksa u preduzećima, stipendiranje deficitarnih zanimanja, razvoj standarda zanimanja i kvalifikacija koje su u skladu sa potrebama tržišta rada).

6. Napraviti program/online platformu putem koje bi se učenici upoznali sa različitim profesijama i potražnjom za svaku od tih profesija na tržištu rada.

Cilj konferencije je bio razmijeniti iskustva i najbolje prakse u provođenju profesionalne orijentacije, te odgovoriti na pitanja koliko je obrazovni sistem u BiH usklađen sa tržištem rada, kakva je ponuda radne snage, te šta uraditi da se uočeni nedostaci isprave.

Na konferenciji su učestvovali predstavnici zavoda i službi za zapošljavanje u BiH, predstavnici udruženja poslodavaca, privrednih komora, te predstavnici univerziteta, srednjih i osnovnih škola.

Klix.ba

The post Preporuke za smanjenje nezaposlenosti appeared first on Kameleon M&M.

O autoru: A Aničić

Pročitaj više

Trgovački lanac Bingo ponovo povećava plate svojim zaposlenicima

Da radna snaga postaje imperativ velikog broja kompanija pokazuju izazovi kroz koje prolazi Bosna i ...

Zlatni Partneri

made in bih zlatni

Partneri

made in bih sponzori

Medijski Partneri

made in bih mediji