Home / Vijesti / Prosječna decembarska neto plata u FBiH viša u odnosu na prethodni mjesec

Prosječna decembarska neto plata u FBiH viša u odnosu na prethodni mjesec

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata po zaposlenom u Federaciji BiH u decembru 2020. godine iznosila je 993 KM i nominalno je viša za 2,8 posto, a realno za 3,1 posto u odnosu na prethodni mjesec.

U odnosu na decembar 2019. godine, prosječna mjesečna isplaćena neto plata u decembru 2020. godine bila je nominalno viša za 3,7 posto, a realno za 5,1 posto.

Najviše prosječne neto plate u decembru 2020. imali su zaposleni u proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji – 1.744 KM i finansijskoj djelatnosti i djelatnosti osiguranja – 1.729 KM, a najmanje radnici u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane (hotelijerstvo i ugostiteljstvo) – 526 KM i administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima – 649 KM, pokazuju podaci Federalnog zavoda za statistiku.

Prosječna mjesečna isplaćena bruto plata po zaposlenom za decembar 2020. godine u Federaciji BiH iznosila je 1.532 KM i nominalno je bila viša za 2,9 posto a realno za 3,2 posto u odnosu na prethodni mjesec.

U odnosu na decembar 2019. prosječna mjesečna isplaćena bruto plata u decembru 2020. godine bila je nominalno viša za 3,9 posto, a realno za 5,3 posto.

Izvor: Fokus.ba

The post Prosječna decembarska neto plata u FBiH viša u odnosu na prethodni mjesec appeared first on Kameleon M&M.

O autoru: A Aničić

Pročitaj više

Volkswagen ukida hiljade radnih mjesta

Velika njemačka tvornica automobila Volkswagen objavila je u nedjelju plan ukidanja radnih mjesta bez tačnih ...

Zlatni Partneri

made in bih zlatni

Partneri

made in bih sponzori

Medijski Partneri

made in bih mediji