Home / Vijesti / Prvi bh. antivirus: Zemanin program koristi 135 zemalja svijeta

Prvi bh. antivirus: Zemanin program koristi 135 zemalja svijeta

Prvi bh. add-on antivirus ideja je i djelo Orhana Akyurek, Yagizhan Atmaca i njihovih saradnika, koji su u Sarajevu prije 12 godina otvorili firmu Zemana. Danas njihove usluge koriste korisnici u preko 135 zemalja svijeta. Ova uspješna IT firma trudi se da osim usluga koje nude, upozna korisnike interneta u Bosni i Hercegovini, njih oko 2,6 miliona, o cyber sigurnosti.

Arnela Hajdarević, PR menadžerica kompanije Zemana, naglašava da im je od izuzetne važnosti to što su prva firma u našoj zemlji koja se bori protiv takve vrste kriminala.

 “U BiH ljudi nisu dovoljno osviješteni kada je riječ generalno o tehnologiji, a pogotovo o zaštiti za kompjutere i naše mobilne telefone. Zbog toga se naša firma trudi da, prvenstveno, upoznamo naše korisnike sa problemima sa kojima se mogu susresti, sa svim opasnostima koje vrebaju u online svijetu. Mi smo jedna od prvih firmi koja se bavi time”, pojašnjava Hajdarević za Radio Kameleon.

Zemana ima korisnike širom svijeta, a najviše u SAD-u, Njemačkoj, Austriji i Australije, dok je u BiH stanje drugačije, s obzirom da, kako kaže Hajdarević, naše društvo nije toliko upoznato sa radom i proizvodima domaćeg IT sektora. Zbog toga Zemana sprovodi aktivnosti kao što su različite radionice i besplatni kursevi, kako bi širu društvenu zajednicu dodatno edukovali o ovim stvarima.

Uskoro besplatna verzija za sve korisnike

Firma Zemana također aktivno radi na razvijanju besplatne verzije svog antimalware proizvoda koji će biti dostupan svim korisnicima u Bosni i Hercegovini.

„Cijela ideja jeste da se korisnicima omogući besplatan pristup zaštiti. Smatramo da svaki korisnik i svaka korisnica imaju puno pravo da skeniraju svoj računar i da vide da li uopšte postoji neka infekcija ili ne. Većina drugih proizvoda omogućuju to, međutim ukoliko se uoči neka infekcija, oni to naplaćuju. Mi želimo to da promijenimo i želimo da prustimo proizvod koji će vam omogućiti, ne samo da skenirate i vidite da li imate infekciju na računaru, nego da to i obrišete.“, zaključuje PR menadžerica firme Zemana.

Njihova je poruka da ako svi mi imamo pravo na besplatan WiFi, zašto ne bismo imali besplatnu uslugu skeniranja i čišćenja virusa sa svojih računara, te će se potruditi da to omoguće korisnicima kroz narednih nekoliko mjeseci.

The post Prvi bh. antivirus: Zemanin program koristi 135 zemalja svijeta appeared first on Kameleon M&M.

O autoru: A Aničić

Pročitaj više

Sparkasse Bank dd BiH podržala šetnju za djecu sa Down sindromom u Sarajevu

 Sparkasse Bank dd BiH je donacijom podržala šetnju za djecu sa Down sindromom pod motom ...

Zlatni Partneri

made in bih zlatni

Partneri

made in bih sponzori

Medijski Partneri

made in bih mediji