Home / Vijesti / Prvi put imamo suficit s Njemačkom: Šta BiH najviše izvozi u jednu od najjačih zemalja svijeta

Prvi put imamo suficit s Njemačkom: Šta BiH najviše izvozi u jednu od najjačih zemalja svijeta

Bosna i Hercegovina ove godine prvi put ima trgovinski suficit s Njemačkom, koja je jedna od najjačih svjetskih ekonomija i jedna od najvećih trgovinskih sila.

Izvoz u tu zemlju ove godine prvi put je veći od uvoza, piše BiznisInfo na osnovu podataka Vanjskotrgovinske komore BiH.

Prema tim podacima, BiH je u prva dva mjeseca ove godine u Njemačku izvezla robe u vrijednosti od 280.209.392 KM, dok je iz Njemačke u BiH uvezeno robe u vrijednosti od 272.424.579 KM. Dakle, razlika je u oko 8 miliona KM u korist Bosne i Hercegovine.

Prema podacima VTK, BiH je u Njemačku najviše izvozila namještaj, posteljinu, madrace, nosače madraca i slično u ukupnom iznosu od skoro 70 miliona maraka.

Nuklearne reaktore, kotlove, mašine i mehaničke uređaje izvozili smo u vrijednosti od 33 miliona KM, dok smo odjeću i pribor za odjeću izvozili za 25,6 miliona KM u prva dva mjeseca ove godine.

Drvo i proizvode od drveta te drveni ugljen izvozili smo u vrijednosti od 17,6 miliona KM, a proizvode od gvožda i čelika u vrijednosti od 16,9 miliona KM.

Obuću, kamašne i slične proizvode i dijelove tih proizvoda izvezli smo za 15,9 miliona KM, aaluminij i proizvode od aluminija za 13,4 miliona KM.

S druge strane, najviše smo uvozili vozila i to za oko 50 miliona maraka.

Izvor: Biznis Info

The post Prvi put imamo suficit s Njemačkom: Šta BiH najviše izvozi u jednu od najjačih zemalja svijeta appeared first on Kameleon M&M.

O autoru: A Aničić

Pročitaj više

Trgovački lanac Bingo ponovo povećava plate svojim zaposlenicima

Da radna snaga postaje imperativ velikog broja kompanija pokazuju izazovi kroz koje prolazi Bosna i ...

Zlatni Partneri

made in bih zlatni

Partneri

made in bih sponzori

Medijski Partneri

made in bih mediji