Home / Vijesti / Rasipanje: BiH troši više energije nego SAD ili zemlje EU

Rasipanje: BiH troši više energije nego SAD ili zemlje EU

Bosna i Hercegovina troši oko 20% svog bruto društvenog proizvoda na energiju, što je tri puta više nego u Sjedinjenim Američkim Državama ili zemljama EU, navodi se u izvještaju Unapređenje energetske efikasnosti u institucijama FBiH, koji je utemeljen na podacima iz 2008. godine.

Tada je za energiju u BiH potrošeno 2,1 milijardu eura. Stručnjaci međutim upozoravaju da situacija u posljednjih 10 godina nije bitnije popravljana, te da Republika Srpska ne zaostaje za FBiH, kada je u pitanju rasipanje energije. Zanimljivo je, međutim, da je ipak ukupna potrošnja energije po glavi stanovnika u BiH manja od svjetskog i evropskog prosjeka, što ukazuje na siromaštvo i slabo razvijenu privredu, ali istovremeno i na neracionalnost i rasipanje bogatstva kojeg nemamo dovoljno.

Da je u BiH hitno potrebna reforma energetskog sektora, pokazuju i preporuke koje je usvojio Predstavnički dom Parlamenta BiH, a Savjet ministara zadužio Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH da prate njihovo provođenje.

Pomoćnik ministra u Sektoru za energetiku Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Admir Softić, kaže da je te preporuke nemoguće provesti, bez usvajanja strateških dokumenata i promjene zakona.

“BiH je jedna od energetski najneefikasnijih zemalja u jugoistočnoj Evropi”, upozorio je Softić i dodao to koči razvoj privrede.

Tuzlanski.ba

The post Rasipanje: BiH troši više energije nego SAD ili zemlje EU appeared first on Kameleon M&M.

O autoru: A Aničić

Pročitaj više

Znate li zašto naučnici nastoje da trajno ELIMINIRAJU SAGORIJEVANJE iz svakodnevnog života?

Sagorijevanje je veoma opasan proces koji je štetan za zdravlje, bilo da se radi o ...

Zlatni Partneri

made in bih zlatni

Partneri

made in bih sponzori

Medijski Partneri

made in bih mediji