Home / Vijesti / Rekordni rezultati Steiermärkische Sparkasse Grupacije

Rekordni rezultati Steiermärkische Sparkasse Grupacije

Steiermärkische Sparkasse Grupacija ostvarila je rekordne finansijske rezultate u prethodnoj godini, saopštila je Sparkasse Bank dd BiH.

Prema objavljenim rezultatima, dobit nakon oporezivanja iznosi 178 milion EUR, a poslovni rezultat 213 miliona EUR. U prethodnom periodu, pored dobrih stopa rasta, Grupacija finansijsku godinu završava sa 45.000 novih klijenata.

„U 2018. godini Steiermärkische Sparkasse postigla je najbolji rezultat u svojoj historiji od skoro 200 godina. Nakon iznimno dobrih finansijskih godina 2016. i 2017., i u 2018. godini ostvarena dobit je značajno iznad planirane. U svim poslovnim segmentima na tržištu Austrije ostvareni su iznadprosječni rezultati. Rezultati članica naše Grupacije u regiji Zapadnog Balkana također su bili znatno iznad plana. Izvanredni rezultati proteklih godina i dobra kapitalna baza predstavljaju solidnu osnovu za daljnje širenje. Jačanjem naše predanosti u Sjevernoj Makedoniji kroz zaključivanje kupoprodajnog ugovora o kupovini najmanje 74,53% Ohridske Banke Societe Generale (OBSG) u Skoplju, već su napravljeni prvi koraci u smjeru daljnjeg širenja i jačanja tržišne pozicije na Zapadnom Balkanu“, naglašava Gerhard Fabisch, generalni direktor Steiermärkische Sparkasse.

Pored rasta na tržištu Austrije u segmentu kredita od 6%, te rasta depozita od 8%, Grupacija je posebno ponosna rezultatima na tržištu jugoistočne Evrope, gdje je ostvaren rast kredita od 11%, a rast depozita 12%. U Sparkasse posebno ističu dobre rezultate u dijelu akvizicije novih klijenata, čiji je broj dosegao 2,7 miliona. Veliki uspjeh ostvaren je i u komercijalnom poslovanju. Od ukupnog obima od 1,1 milijardu EUR u finansiranju investicija, preko 476 miliona EUR je usmjereno na finansiranje malih i srednjih preduzeća, koja se smatraju temeljnim pokretačem rasta.

Ukupna aktiva Grupacije (konsolidirana) povećana je na 16 milijardi EUR.

Štedni ulozi u Grupaciji (konsolidirano) razvijali su se vrlo pozitivno u 2018. godini i povećali su se za 300 miliona EUR, na oko 6,5 milijardi EUR. Osim toga, prošle je godine zaključeno 26.000 novih ugovora o stambenoj štednji. Naši klijenti imaju gotovinske štedne uloge od gotovo 600 miliona EUR. U 2018. godini, Grupacija bilježi više od 13.000 novih ugovora o osiguranju i proizvodnom vrijednošću od oko 315 miliona EUR. Kao i prethodnih godina, zahtjevi klijenata bili su u velikoj mjeri usmjereni na penziono osiguranje i osiguranje od nezgoda. Samo na ova dva područja ispunjeno je 12.000 zahtjeva klijenata zahvaljujući visokoj kvaliteti našeg savjetovanja.

Kada je riječ o jugoistočnoj Evropi, rezultati ovih tržišta doprinose konsolidiranoj neto dobiti sa 39,2%. Sa krajem 2018. godine, u Steiermärkische Sparkasse Grupaciji (uključujući Hrvatsku, Srbiju, Sloveniju i Crnu Goru) broj zaposlenih iznosio je 8.291 na 490 lokacija.

The post Rekordni rezultati Steiermärkische Sparkasse Grupacije appeared first on Kameleon M&M.

O autoru: A Aničić

Pročitaj više

Znate li zašto naučnici nastoje da trajno ELIMINIRAJU SAGORIJEVANJE iz svakodnevnog života?

Sagorijevanje je veoma opasan proces koji je štetan za zdravlje, bilo da se radi o ...

Zlatni Partneri

made in bih zlatni

Partneri

made in bih sponzori

Medijski Partneri

made in bih mediji